Кирил Вътев
Кирил Вътев / БГНЕС
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев съобщи, че обсъждат с юристи дали председателят на Селскостопанската академия трябва да бъде освободен от длъжност.

"Много неприятен случай. В момента сме в контакт с властите и чакаме да видим какви обвинения се повдигат, но за нас е рано да се каже", каза пред журналисти днес министърът по повод задържането вчера на председателя на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов и заместник-директора на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева, които са обвинени, че незаконосъобразно понижавали категорията на земеделски земи.

Министърът допълни, че от втората седмица на встъпването си в длъжност е отказал да подписва преписки за смяна на категорията на земи от 4 на 7 и от 5 на 8 категория. По думите му преписките са били много.

На въпрос получавали ли са сигнали от потърпевши, Кирил Вътев отговори отрицателно.

Той информира, че в момента обсъждат с юристите дали инж. Банов трябва да бъде освободен от длъжност, защото "не е толкова просто". По думите му винаги има правни норми, които могат да ги вкарат в нарушение, затова ще проверят добре нещата, преди да предприемат действия.

По отношение на заканите на животновъди да протестират в деня на изборите, министърът призова да погледнат колко пари са получили до момента и "да не лъжат, че не са получили нито една стотинка", защото може да извади поименна справка кой колко точно пари е получил.

Що се отнася до твърдението, че ставките им са намалени наполовина, Вътев коментира, че не е срещал ставки наполовина.

Той цитира данни, според които 92 фирми са достигнали тавана на украинската помощ.

"Имаме изчислена и разликата, която биха получили, ако отпадне таванът съобразно размера на стопанствата. Но твърдението, че само с решението на УС на Държавен фонд "Земеделие" може да се извърши такова плащане не е вярно", подчерта аграрният министър. Той потвърди, че парите са налични, но допълни, че ако направят това без разрешение от Еврокомисията, ще влязат в наказателна процедура.

Обвинения по високите етажи на Селскостопанската академия и Института по почвознание

Вътев отново припомни за хаоса с брашновите организации и призова да се разберат кой кого представлява, защото са ги изброили до 170 в 13 бранша. "Предстои ни наистина сериозен закон за браншовите организации. Ако нещата не се вкарат в ред, този хаос не води до нищо добро", посочи министърът и запита при такова наличие на браншови организации къде са българските продукти на пазара.

Обвинение за председателя на Селскостопанската академия заради схемата с фотоволтаиците

По темата със зърнопроизводителите, които твърдят, че украински слънчоглед масово влиза в България като румънски и отново се тревожат, че пазарната ситуация за тях е силно разклатена, аграрният министър посочи, че онзи ден в Люксембург са имали обстойна среща с украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски. "Помолих го да ни предостави справка колко слънчоглед е изнесен от Украйна за Румъния. Ние ще съпоставим колко от Румъния е влязъл при нас. Той не отрече, че това е твърде вероятно и беше изключително сговорчив", обясни Вътев.

На въпрос кога ще бъдат въведени лицензионните режими, министърът отговори, че Солски е заявил, че това ние трябва да определим. "Както виждате обаче, бизнесът е като водата – намира си пролука, откъдето да изтече. До момента по нашите митнически справки и съобразно договореността с Украйна в България влиза нула украински слънчоглед. Да, но румънски влиза много, а ние не можем да забраним румънския слънчоглед", обясни Вътев, допълвайки, че пазарът е нещо, което много трудно може да бъде регулирано административно.