Отвлечената Лара е гаранция, че Брендо ще мълчи за братята Белуко
Отвлечената Лара е гаранция, че Брендо ще мълчи за братята Белуко / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

10-годишната Лара Банева е отвлечена, за да затвори устата на баща си - Евелин Банев-Брендо, за колумбийските и италианските си покровители в кокаиновия бизнес. Това е основната версия на разследващите у нас и в Италия, съобщи за в. „Стандарт” високопоставен служител от МВР.

Българинът трябва да поеме изцяло вината си като основен организатор на трафика на кокаин, който според италианското разследване е генерирало печалби за 26 млрд. евро в последните пет години - от края на 2007 г. насам. Отвличането на дъщеря му на 5 март трябва да гарантира, че Брендо няма да „пропее” нито за контрагентите си - братята Белуко от калабрийския клан Ндрангета, нито за доставчиците на белия прах от Колумбия.

Лара е жива, но не знаем къде я държат, признаха пред изданието от разследването. А мълчанието на Брендо е „злато”. Неслучайно Евелин Банев не е дал нито един факт пред прокурора Николай Маринов, който го разпита в Милано, чрез който нашите разследващи да се опитат да намерят момичето. Според разследващи от ГДБОП на Брендо е даден знак, че Лара ще бъде жива и здрава, докато той си трае и остане най-високият разкрит бос в трафика на кока от италианското разследване. Мълчанието на Банев е още по-скъпо, след като дясната му ръка - италианецът Антонио Мелато, се разприказва как са организирали трафика на кока от Латинска Америка до Испания.

Италианските прокурори имат сметка да притискат Брендо и „Кокаиновите крале”, защото Рим ще получи около 150 млн. евро, ако успее да вкара българина в затвора, коментират запознати. Това е половината от сумата, за която е установено, че Брендо и свързаните с него лица притежават като влогове в швейцарски банки. Според споразумение между Италия и Швейцария на Ботуша могат да претендират за половината от тези 300 млн. евро, ако успеят да докажат, че финансовите средства са придобити от престъпна дейност, твърдят източници на вестника.

Вече е ясно, че два са основните разклонения на канала за трафик на кокаин. Първият е по море чрез специални кораби майки, които тръгват най-вече от Каракас, Венецуела. Те хвърлят дрогата в открито море, откъдето се взима от специално наети от бандата на Брендо яхти и по-малки кораби. Наемането на морски съд струвало на групата между 40 и 80 000 евро, твърдят от италианското разследване пред linkiesta.it.

След това кокаинът бил разтоварван в испанско пристанища, откъдето поемал най-вече към Германия, Холандия и Италия, където били основните депа за разпределение.

Второто крило било чрез т.нар. мулета гълтачи. Това разклонение било изцяло под контрола на дясната ръка на Евелин Банев-Брендо - Радослав Атанасов-Радето от Благоевград. Бившият автокрадец и приближен на застреляния през 2005 г. с леден куршум Васил Гьорчев-Кьоравия движел мрежата по трафика на кокаин в цяла Европа.

На 5 март неизвестни отвлякоха дъщерята на сочения за „кокаинов крал” Евелин Банев-Брендо пред дома й в столичния кв. „Бояна” минути, преди да бъде откарана на училище. Две са версиите, по които се работи в момента - отвличане с цел откуп или заради показанията на Евелин Банев срещу наркобосове от Румъния, Италия, Испания и Колумбия.