Отново протест срещу високите цени на горивата
Отново протест срещу високите цени на горивата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Във връзка с бездействието на всички институции до момента, Гражданско сдружение „Сила” организира нов национален протест, който ще се състои на 4 март и се очаква да е масов в цялата страна, съобщиха от сдружението. Протестът ще започне в 16.00 ч. и ще продължи до 22.00 ч. пред сградата на парламента.

„Eдин от безспорните фактори за упадъка на икономическото развитие в държавата ни е толерирането на монопола, упражняван от „ЛукОйл” и толериран от всички правителства вече 23 години. Време, през което преходът към пазарна икономика вече трябваше да бъде ФАКТ”, изтъкват организаторите на протеста.

„България търгува с едни от най-високи цени на петрол от страните членки в еврозоната, като доставната му цена е по-висока включително и от тази във Великобритания, Германия, Швейцария и Португалия - държави с най-високи доставни цени на горива. В България се доставя руски петрол, който е доста по-лек от петрола добит в Африка. Същият е и със значително по-ниско качество”, коментират още от „Сила”.

„Следващият компонент, който оскъпява горивата на вътрешният пазар е компонентът (Margin). В него влизат разходи по транспортиране, рафиниране, застраховка, складиране, разпределяне по бензиностанции и включени заплати на персонал. В България тези разходи са по-големи дори и от най-развитите страни в Еврозоната, с доста по-висок стандарт”, обясняват още те и продължават: „Другите два компонента, съставящи и натоварващи цената към крайният потребител - акциз и ДДС, които са ниски в сравнение с останалите европейски държави, но не и достатъчно с други такива членки, които се доближават до изключително ниският стандарт на живот в България, но подържат по-висок от нашия”.