/ iStock/Getty Images
Преди и след първия учебен ден е времето, в което вкъщи кипи трескава подготовка за новата учебна година. До голяма степен вълнението и напрежението е повече за родителите, отколкото за самите деца.

Майки и татковци бързат да набавят всичко необходимо за новата учебна година - учебници, тетрадки, помагала, несесери, ученическа раница, дрехи. Често тази подготовка коства много обикаляне и време, но също така може да се превърне и в творческо преживяване.

учебници
iStock/Getty Images


Едно от най-важните неща на старта на учебната година е купуването на учебниците. Подвързването им обаче може да се превърне в игра и забавление, пък и в импровизиран час по трудово у дома.

Няма спор, че учебниците е по-добре да са подвързани - така те запазват добрия си вид, не се намачкват и цапат. Уникалните подвързии също радват децата и това прави учебния процес по-приятен за тях. 

Друг плюс е, че учениците по-лесно разпознават учебниците по подвързията и не ги губят, забравят или разменят по грешка помежду си.

учебници
iStock/Getty Images


И не на последно място - запазеният и прилежен вид на учебника след време ви позволява и да го продадете.

Най-практичните родители залагат на безцветните готови подвързии, които лесно се преместват от тетрадка на тетрадка и от учебник на учебник. Ако си развихрите въображението обаче, може да създадете уникална "дрешка", с която уроците да вървят по-леко.

Един от вариантите е да изберете няколко вида опаковъчни хартии, като подвържете помагалата по отделните предмети с различен десен. Така те ще се открояват и детето лесно ще ги разпознава.

подвързии книги
iStock/Getty Images


Напоследък популярни стават и "дрешките за книги". Ако имате шивашки умения, може буквално да облечете учебника в някой цветен плат. Тук ограничения няма - могат да се добавят различни украси - фигурки от филц, копчета, мъниста, панделки.

подвързии книги
iStock/Getty Images


Ако искаме да бъдем по-зелени, в подвързването на учебници могат да се включат и неща, които на първо четене вече са непотребни.

Така следащия път, когато получите красив подарък, може внимателно да го отворите и да запазите целостта на опаковъчната хартия, която впоследствие да бъде използвана за учебниците. 

подвързии книги
iStock/Getty Images


За същата цел може да използвате и по-големите подаръчни пликове, които са от плътна хартия и обикновено с весели десени.

По-непретенциозните могат дори да използват стари вестици или пък гланцираните страници от списания.

Вероятно е след последния ремонт у дома, да са останали и парчета от тапети. Вместо да се чудите какво да ги правите и къде да ги приберете, може и тях да включите в творческото развихряне по подвързването на учебниците.

подвързии книги
iStock/Getty Images