Отчуждават още земи по ж.п-линията Пловдив-Свиленград
Отчуждават още земи по ж.п-линията Пловдив-Свиленград / netinfo

До края на годината ще приключи отчуждаването на всички частни имоти по 150-километровото трасе за ж.п-линията от Крумово до Свиленград и оттам до границата с Турция и Гърция. Това съобщи в Пловдив заместник-министърът на транспорта Весела Господинова.

Около 5 милиона лева е общата стойност на попадащите на пътя на линията 4000 парцела в областите Пловдив и Хасково. Собствениците на 1040 имота в ж.п-участъка между Крумово и Първомай вече са овъзмездени, а многобройните жалби са отхвърлени от Върховния съд.

Първият етап на електрификацията на линията в отсечката между Крумово и Първомай, ще стартира в началото на следващата година. До края й трябва да започне работата и по участъка Първомай-Свиленград. Трасето ще се коригира максимум до километър и половина отстояние от съществуващия релсов път и то само там, където траекторията не позволява достигането на предвидените 160 км/ч скорост на влаковете. Всички гари по маршрута ще бъдат запазени, увериха експертите.

Проектът за електрификацията на ж.п-линията е на стойност 340 млн. евро. 45% от парите идват безвъзмездно по програма ИСПА, а пусковият срок е 2010 година.