От Нова година болниците записват всяко раждане в електронен регистър
От Нова година болниците записват всяко раждане в електронен регистър / снимка: Sofia Photo Agency, архив
От Нова година болниците записват всяко раждане в електронен регистър
46764
От Нова година болниците записват всяко раждане в електронен регистър
  • От Нова година болниците записват всяко раждане в електронен регистър

От 1 януари всички раждания в държавните и общински болници ще бъдат вписвани в електронен регистър. Данните ще се въвеждат с електронен подпис от акушерите или гинеколозите до 24 часа от раждането. В регистъра ще се подава информация за мястото, датата и часа на раждането, данни за майката и за детето - пол, килограми, състояние, ръст, както и как е протекло самото раждане.

До края на годината проектът за електронен регистър ще бъде изпробван пилотно в няколко АГ болници. Цената му е 28 000 лева, а целта е да се засили контролът върху качеството на медицинските услуги при ражданията, обясни здравният министър доктор Стефан Константинов.

За да представи проекта, министърът беше поканил националния консултант по акушерство и гинекология доцент Никола Василев, който изрази опасения относно работата на регистъра: „Ако аз трябваше да избирам кога да обявя въвеждането на системата за онлайн регистриранията на ражданията и новородените, щях да го направя тогава, когато това нещо се случи в национален мащаб. Предстои пилотното й изпробване в две или три заведения, и аз не мога да бъда сигурен какво ще се получи. Струва ми се, че два месеца не е достатъчен период, за да се види дали нещата ще вървят както трябва".

От своя страна здравният министър д-р Стефан Константинов заяви, че всяка система подлежи на усъвършенстване: „Това, че ще започне да работи от Нова година, не значи, че тя не може да се доразвива".

Доцент Никола Василев сподели притесненията си и относно защитата на електронния регистър: „Мен ме гложди мисълта, че след като Уикилийкс мина през защитите на Държавния департамент, може би и в тази система някой ще може да бръкне".

В регистъра ще се съдържат и ЕГН на пациентите, а достъп до информацията ще имат само определен брой служители на Министерството на здравеопазването, уверяват от ведомството.