От 2008 започва саниране на сградите у нас
От 2008 започва саниране на сградите у нас / netinfo

Задължителното саниране на жилищните сгради у нас ще започне от 2008 година, заяви на работна среща във Варна заместник-ректорът на Софийския технически университет доц. д-р Никола Калоянов. Той е един от авторите на „Стратегията за енергийна ефективност”.

След въвеждането на новите изисквания собствениците на апартаменти в отделните жилищни кооперации трябва да се регистрират като юридическо лице. Предстои у нас да се въведат правилата за сертифициране на отделните жилищни сгради в 4 категории според степента на постигнатата енергийна икономия. На всеки вход ще бъде поставена табела за енергийните показатели на сградата, което ще окаже влияние върху пазарната цена на имота.

Доц. д-р Калоянов представи и точна статистика на сградите, които трябва да бъдат сертифицирани. Общият им брой в България е 680 000, а необходимите средства за тяхното саниране възлизат на 4 150 000 000 лева. За да стане това, отделните собственици могат да кандидатстват по различни програми за финансиране.

Реализацията на всеки проект започва с енергийно обследване на сградата. Лицензираните фирми за извършване на такава дейност в момента са над 80 и могат да се открият на страницата на Агенцията за енергийна ефективност. Според изискванията на Европейския съюз до 2015 година България трябва да намали енергийното си потребление с 15%.

Други новини от Варна