Осъдиха бивш кмет на 4 години затвор, той ще обжалва
Осъдиха бивш кмет на 4 години затвор, той ще обжалва / снимка: Dariknews.bg

Четири години лишаване от свобода присъди Кюстендилският окръжен съд, под председателството на съдия Пенка Братанова, за бившия кмет на Кочериново Костадин Катин. Той беше признат за виновен, че е превишил власт и права, като е разрешил сеч на 110 тополи в местността "До кантона". Това са действия от компетентност на директора на ДЛС "Рилски манастир", посочи в мотивите си съда. Така Катин е облагодетелствал юридическо лице с 23 109 лв.

Бившият кмет на Кочериново е признат за виновен и за преправяне на съдържание на официални документи, и за умишлено склоняване на петима свидетели към лъжесвидетелстване. Като доказателства за това са използвани СРС-та.

Катин беше отстранен от длъжността кмет на Кочериново в началото на 2009 година. Той и адвокатът му Вася Пешева обявиха, че ще обжалват присъдата пред Софийския апелативен съд.

Бившият кмет беше оправдан по най-тежкото обвинение, повдигнато от прокуратурата, за продажбата на два имота - двуетажна сграда /бивш медицински център/ и земеделски имот в местността "До кантона", при което са нанесени щети за близо 160 000 лв.

"Видяхте, не съм ощетил и с лев бюджета на общината. Няма корупция, няма далавера. Осъден съм за процедура, водена от моя заместник", заяви след присъдата Катин.