Още умуват има ли нарушения в костницата в Батак и в храм „Св. Марина”
Още умуват има ли нарушения в костницата в Батак и в храм „Св. Марина” / снимка: DarikNews.bg, Пловдив, архив

Констативният протокол от инспекцията на църквата-костница в Батак още не е готов, съобщиха за Дарик от Министерството на културата. Проверката приключи в края на миналия месец с над 200 страници документация, които още не са обработени, обясниха от там.

Експерти проверяваха храма „Св. Неделя” три дни. Това е вторият храм на територията на пловдивската епархия, който след облепената с гръцки мушами митрополитска църква „Св. Марина”, е подложен на проверка от страна на културното министерство. Там проверката също е без резултат до момента. От пловдивската прокуратура също се забавиха с обявяване на становище по казуса. В средата на февруари от Окръжна прокуратура обявиха, че проверката е пред финал. Те бяха сезирани от пловдивското семейство архитекти Дикеджиеви. Специалистите ангажираха обвинението дистанционно от Ню Йорк, където живеят от години.

Близо 1000 подписа са събрали жителите на Батак срещу превръщането на храма-костница „Св. Неделя” в действаща църква. Част от подписите са изпратени до няколко държавни институции.

Междувременно в Батак е сформирана и контра подписка - старинна църква „Св. Неделя”, православен храм и паметник на културата. Тя е от два дни и вече са се подписали близо 500 души, съобщи за Дарик кметът на града Петър Паунов.

От няколко дни в интернет върви петиция с предложение за вписването на църквата-костница „Св. Неделя” в Батак в списъка на ЮНЕСКО. Тя ще бъде изпратена до Ирина Бокова. Инициаторите се надяват сегашното статукво в културно-историческия паметник от национално значение да се промени. Петицията може да бъде подкрепена на peticiq.com/kostnica_batak.

Комплексна проверка на всички храмове - паметници на културата в Пловдивската епархия разпореди министър Вежди Рашидов. От Министерството на културата са категорични, че имот, който е обявен за паметник на културата, е с особен статут и всякакви ремонти и реставрации по него трябва да бъдат съгласувани с Национален институт за паметници на културата. Повод за разпореждането на Рашидов стана скандалното облепяне на стените на митрополитския храм „Св. Марина” с тапети с лика на Исус Христос и Богородица, с което беше заличен автентичният облик на обявената за паметник на културата православна църква. От Министерството на културата също още не са обявили резултатите.

Законът за културното наследство предвижда имуществени санкции, ако бъдат установени несъгласувани намеси по недвижими културни ценности. Глобата е от 15 000 до 30 000 лв.

Още новини от Пловдив