Още разследват бабата с ДДС-то
Още разследват бабата с ДДС-то / netinfo

Още не е приключило разследването на делото срещу 72-годишната Светла Николова, внука й Константин и още двама мъже, научи Дарик радио.

Те бяха задържани като организирана престъпна група, източвала ДДС чрез множество фирми. Групата бе разкрита през април. При специализираната полицейска акция под наблюдението на Окръжна прокуратура бяха арестувани организаторът на групата 44-годишният Вихър Марков, Николова, внукът и 40-годишен мъж от Варна.

По първоначални данни нанесените щети от дейността на групата на държавния бюджет надвишават 15 милиона лева.

По образуваното дознание Николова е уличена по член 321, алинея 2 от Наказателния кодекс– за участие в организирана престъпна група. По същият текст са уличени внукът и 40-годишния мъж от Варна. Тарторът Вихър Марков е уличен по член 321, алинея 1 – за организатор на групата.

Разследването не е приключило, защото се бави изготвянето на експертизите, обясниха запознати. Едва когато бъдат готови експертизите, делото може да бъде внесено в съда.

Няколко експертизи трябва да обработят огромна документация на повече от 70 фирми. Необходимо е да се проследи бизнес администрацията на фирмите, сделките им, къде, какво и на кого са продавали и как са се реализирали покупко-продажбите.

Според запознати, някои от фирмите, замесени в източването на ДДС са известни предприятия, свързани с производство на алкохолни и безалкохолни напитки.