/ БГНЕС
Мобилно приложение ни помага да изберем храната
Още има двойни стандарти при храните, алармира омбудсманът
96117
Още има двойни стандарти при храните, алармира омбудсманът
  • Още има двойни стандарти при храните, алармира омбудсманът
Български ученици от Смолян изработили безплатно мобилно приложение, което сканира етикетите на храните и показва какви са добавките в тях и какви са възможните отражения върху организма при прекомерната им консумация. Информацията съобщи омбудсманът Мая Манолова по време на конференция за здравословното хранене при децата, организирана като част от председателството на Съвета на Европейския съюз.
 
Манолова допълни, че основните притеснения сред българските родители, за които те я информирали, били свързани със съдържанието на оцветители, подсладители, консерванти и емулгатори, които се използват в храните. Затова омбудсманът призова за повече проучвания на европейско ниво, които да доказват влиянието на въпросните добавки върху здравето на децата ни.
 
"В рамките на изследването, което направихме с български майки по отношение на наличието на двойни стандарти в храните и особено при детските храни, се натъкнахме на проблема с добавките, т.нар. Е-та. Това са оцветители, консерванти, емулгатори, подсладители, набухватели, които в различни европейски страни се използват с различна честота", обясни Манолова.
 
"Има европейски регламент, който казва, че са допустими за използване 337 Е-та в определени концентрации. Но притеснението сред млади хора, особено сред родителите, е дали има надежден контрол върху концентрациите им в храните", продължи тя.
 
Родителите се питат какво се случва при комбинирането на различни Е-та, както и когато се натрупват Е-та в ежедневния прием на повече от една храна, отбеляза Манолова и добави, че става въпрос за шарените бонбонки, сладкиши, напитки, торти и др. "Проблемът е с надеждността на контрола и с натрупването на повече Е-та", повтори тя.
 
Омбудсманът представи две момчета - Венелин Чакалов и Александър Чаушев, ученици в 12 клас от Езиковата гимназия в Смолян, които са автори на мобилно приложение E-FOOD SCANNER, което разпространяват безплатно. То сканира етикетите на храните и показва добавките в тях, както и Е-тата, включени в тях и какви са възможните отражения върху организма.
 
Има изследване на български учени по отношение на концентрацията на Е-та, което също ще бъде представено на този форум. Призовах към повече научни изследвания на ниво ЕС за влиянието на храните върху човешкия организъм и особено върху децата, тъй като това не е във възможностите на една европейска страна, каза Манолова. Необходим е и единен контрол във всички страни-членки, по възможност - от единен орган, добави тя.
 
Венелин и Александър демонстрираха как се ползва приложението и какви резултати дава. Приложението е спечелило награда миналата година за иновации, представяно е и в ЕП.