/ пресцентър, Министерски съвет
Под карантина са 76 623 души
695 са случаите на коронавирус у нас по данни на Националния оперативен щаб. Излекувани са 81 души. За последните 24 часа у нас има 19 нови случая на заболели от коронавирус. В болница са 9 от тях. Увеличението спрямо предния ден е с 2.8%. 581 са активните случаи на пациенти с коронавирус.

От новите заразени 14 са в София -  в Александровска болница – двама, в „Токуда“ – един, в Инфекциозната болница – един и 10 амбулаторни. В Стара Загора има нови четирима заразени – двама мъже и две жени. В област Благоевград – има нов случай на мъж на 33 години в Гоце Делчев, който е с двустранна пневмония и доказан коронавирус", съобщи ген. Мутафчийски.

пресцентър, Министерски съвет

Още 4 души са починали, всички те са с придружаващи заболявания - мъж на 43 години от Пещера с диабет и хипертония и придружаващи заболявания, мъж на 86 години в "Пирогов" с хронична бъбречна недостатъчност, хронична мозъчно-съдова недостатъчност, артериална хипертония, мъж на 85 години с диабет, сърдечни заболявания, белодробна болет от Смолян. Буквално в последните минути е починал един човек – случаят е от Смолян. Става дума за 73-годишна жена с онкологично заболяване, диабет и сърдечна недостатъчност.

Общият брой на хората, които загубиха живота си заради коронавируса, е 35 души.

БАН с три сценария за COVID-19 – пик през май в най-добрия случай

194 случая са на лежащо болни в болница, предимно са от София -122 случая, от които 28 са в интензивни отделения.

37 са медиците, заразени с вируса, новият случай е установен при акушерка на 43 години от Центъра за спешна медицинска помощ.

пресцентър, Министерски съвет

Децата, заразени с коронавирус у нас са 7 или 8. Данните не са точни, защото едното дете, което е най-младият пациент, все още е в болница, защото не е доказано, че е изчистено от вируса. Родителите му са били заразени, но те вече са в дома си.

Под карантина са 76 623 души. Направените тестове за коронавирус са 18 502.

Хакери изпратиха хиляди имейли със спам от Министерство на здравеопазването

Според Мутафчийски частните лаборатории много съвестно и точно си вършат работата, когато има установен случаи, се прехвърля към Националната лаборатория, където се потвърждава.

Американското посолство е дарило 6500 теста, които в момента се освобождават от митницата, съобщи още ген. Мутафчийски по време на брифинга на Оперативния щаб.

По отношение на мерките – цяла Европа следва нашите стъпки. Има тревожни сигнали от Русия и Турция, във Франция се говори за отпадане на мерките,но всъщност при нас такива мерки не са налагани – спиране на строителния бизнес. В същия дух са и в Австрия – освобождават се някои от магазините, които при нас не са затваряни.

Масово в много страни се обявява продължаване на извънредното положение, в което бяхме много критикувани, че сме препоръчали това на правителството ни. Всъщност основната ни философия винаги е била реална преценка на ситуацията и абсолютно честен и балансиран подход към българските граждани, който ежедневно се коментира. Няма начин да се удовлетворят всички претенции, трябва да се намери формулата предприятията, които не са обвързани с другата промишленост от Европа, която е спряна – знаете, че имаме около 200 предприятия с поръчки от Западна Европа – на тях никой не им е забранил да работят, но те нямат поръчки. Всички останали предприятия могат да работят.

Вчера имаше заповед на МЗ, с която PCR-лабораториите бяха увеличени с още 11, а това дава възможност при констатиране на нови огнища населението да бъде по-добре обхванато с тестове, допълни ген. Мутафчийски.

Продължава тестването на населението в Банско, там са близо 4000 граждани, като има възможност да се извършат още тестове.

28 са положителните проби за COVID-19 в Банско от 334 изследвани (ВИДЕО)

В армията също продължава тестването. От кораба, който вчера се завърна, няма положителни тестове, но военнослужещите ще са под домашна карантина.

В момента много активно върви подготовката за изработване на режим за възстановяване на ваксинациите на новородените и на женските консултации, както и за постепенно отваряне на болниците за планови операции, консултации и лечения след празниците, съобщи Мутафчийски. Хемодиализи, химиотерапия и спешни операции не са забранявани, уточни началникът на Щаба.

Относно ползването на хлорикин за лечение на по-леки случаи, Мутафчийски съобщи, че препаратът не е разрешен за домашна употреба, тъй като има отражения на сърцето, а в комбинация с другия препарат за лечение на инфекцията, пациентът трябва да се контролира ежедневно с ЕКГ, което не е възможно в домашни условия.

По отношение на очаквания пик на болестта, началникът на Щаба съобщи, че според математиците от БАН в момента сме или в пика, или го приближаваме много бързо. „Разтревожен съм от ситуацията в Сингапур, където само за един ден са открити над 380 случая, при общо 2000 заразени, а е страна колкото България. Това сочи, че е възможно да има един, два и три пика на епидемията“, допълни Мутафчийски.

В много от случаите 28 дни за изчистване на тялото от вируса не са достатъчно, има описани случаи, в които дори 37 дни не са достатъчни, каза още Мутафчийски.

Голямото неразбиране на хората е, че когато имат антитела на вируса, смятат, че не могат да се заразят отново, а това не е доказано, - напротив, има достатъчно публикации, които разколебават тази теория, че хората с антитела са недосегаема армия за вируса.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че при изследвани 334 човека в Банско, 28 от тях са с положителни проби, което формира 8.4 % от изследваните. „Това ни говори, че с активна инфекция са само трима, а с антитела – прекарали инфекцията, са 17 човека. Около 8% са имали среща с вируса, а това значи, че не можем да спрем инфекцията, но за момента я държим под контрол така, че разпространението да е най-малко“, допълни Кунчев.

От началото на годината досега имаме 243 случая на морбили в Перник, Монтана и Пазарджик, и 10 300 случая на варицела, така че инфекциозните болести си вървят, те не зависят от коронавируса.

В Бургас, Стара Загора, и в София ще бъдат направени срезови проучвания на коронавирусната инфекция, допълни началникът на ВМА.
 
 
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Публикувахте от Новините на NOVA в Понеделник, 13 април 2020 г.