Опозиция и мнозинство спориха за публичността на изборния процес
Опозиция и мнозинство спориха за публичността на изборния процес / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Опозиция и мнозинство спориха за публичността на изборния процес
59650
Опозиция и мнозинство спориха за публичността на изборния процес
  • Опозиция и мнозинство спориха за публичността на изборния процес

Заседанията на всички избирателни комисии на избори да бъдат публични, настояха от опозицията при дискусията на второ четене на поправките в Изборния кодекс.

Управляващите не приемат идеята, защото са разписали, че само заседанията на ЦИК и РИК-овете ще бъдат предавани в интернет.

По време на обсъждането Мая Манолова от левицата заяви: "Те казват изрично - да се предвиди безпрепятствено наблюдение на целия изборен процес. На всички равнища от национални и международни наблюдатели. Сесиите на избирателните комисии на всички равнища следва да са открити. Следва изрично да се предвиди, че национални и международни наблюдатели имат право да присъстват на сесиите на избирателните комисии, да присъстват физически там, където се вземат важни решения. Изрична препоръка".

Христо Бисеров от ДПС обвини управляващите, че въвеждат контролирана публичност: "ГЕРБ предлага да има онлайн излъчване на 32 комисии в България. Това са 31 районни комисии и една централна комисия. А другите 12 700 комисии кой ги наблюдава извън партиите. Защо гражданското общество няма да има механизми да наблюдава работата на близо 13 000 комисии. Въвеждате контролирана публичност. Както умеете да работите с контролирания вот, сега искате да работите с контролираната публичност. Тя се свежда само до едно - технически средства, които малко наподобяват специални разузнавателни средства, но това няма да го коментирам, в 32 комисии от всичките 13 000 комисии. Ето това е вашата публичност. Това е вашата герберска публичност. Това е контролирана публичност, това е лъжовна публичност".

От своя страна Искра Фидосова от ГЕРБ каза: "Разбира се, че трябва да ги гледа цялото общество. Разбира се, че тази препоръка трябва да бъде изпълнена и държа да подчертая, че докладите на ГРЕКО и препоръките, които са ни дали, защото са констатирали манипулации и непрозрачност на изборите до 2009 година, които вие сте организирали и провеждали. Ние там само сме участвали, ние изпълнихме всички препоръки на ГРЕКО".

Преди тази дискусия мнозинството в парламента отхвърли искането на опозицията за законови гаранции, че партии извън управляващото мнозинство ще могат да участват в ръководството на изборните комисии.

Предложението в Изборния кодекс да се запише, че председателят, зам.-председателят и секретарят на изборните комисии са от различни партии, като поне един е опозиционна партия беше направено от ДПС. То обаче не беше подкрепено при гласуването на второ четене на промените в кодекса. Според действащите разпоредби председателят и секретарят на комисиите задължително са от различни партии.

Опозицията аргументира искането си с опасенията, че ГЕРБ ще сложи в ръководствата на комисиите представители на "сателитните си формации" като РЗС на Яне Янев, за която вече е предвидено да има представители в ЦИК, РИК и СИК.