Д-р Виолетка Маринова е сред най-опитните онколози у нас. Тя е част от Клиниката по хематология и онкология на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" и между многобройните прегледи на своите пациенти и онкологичните комитети, в които участва, сподели мнението си относно значението на ваксините срещу COVID-19 за хората с онкологични заболявания, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Според д-р Маринова, изключително важно е пациентите с онкологични заболявания да се ваксинират.

"
Има две основателни причини да го направят. Първата е, за да се предпазят от по-тежко протичане на заболяването при евентуална инфекция със SARS-CoV-2. Втората причина е, за да не се отлага евентуално провеждано лечение, свързано с тяхното основно заболяване. Ако такъв пациент се зарази с коронавирус и не е ваксиниран, той боледува много по-тежко. Тогава и лечението на основното му заболяване трябва да се преустанови. Това отлагане е фатално за тези пациенти", обяснява онкологът.  

По думите на д-р Маринова, ако на пациента му предстои химиотерапия, е още по-важно да е ваксиниран, защото когато тя се провежда, имунният статус страда и той е уязвим за всякакъв вид инфекции, включително бактерии, вируси, между които и SARS-CoV-2. Важното е пациентите, които са след химиотерапия, имунотерапия или хормонотерапия, да бъдат ваксинирани. Трябва да бъдат внимателни само, ако имат алергия към някоя от съставките на ваксините. Пациентите с онкологични заболявания са предимно по-възрастни хора с много придружаващи заболявания, казва Маринова и допълва, че затова трябва да се консултират и със съответните специалисти преди ваксинация. 

Според д-р Маринова, не е противопоказно пациент на химиотерапия да се ваксинира и тя съветва пациентите да се имунизират преди химиотерапия. Така ще бъдат защитени през целия период, през който тя се провежда. При преболедувалите пациенти онкологът съветва след един месец да направят изследване за количествен анализ на антитела. След това препоръчителните срокове за поставяне на ваксина са еднакви, както за онкопациентите, така и за останалите хора. Съгласно последните указания те могат да се ваксинират от три до шест месеца след преболедуване. 

Д-р Виолетка Маринова обяснява, че опасността от коронавируса е намаляла, но не е изчезнала. Нулев вариант на COVID-19 няма да има. Тя предполага, че ще има малки или по-големи спорадични взривове, или нови варианти, които могат да застрашат здравето, особено на онкопациентите. 
БТА