/ БГНЕС, архив
От края на юни бежанците, настанени в центровете в София, Харманли и сливенското село Баня, ще имат право да се придвижват само в зоните на съответните административни области - това предвижда проекторешение на правителството, публикувано за обществено обсъждане. С него се въвеждат три зони за движение на мигрантите, търсещи закрила - областите София-град, Хасково и Сливен, с изключение на участъците, близо до държавните граници. За бежанците от центъра в село Пъстрогор ще важи зоната на област Хасково, но само до юли, когато се очаква окончателното му преобразуване в център от затворен тип.

Цветанов: Няма засилен миграционен натиск на българо-турската граница
 
Докато очакват решение за статут на бежанец или хуманитарен статут, мигрантите, настанени в центровете у нас, имат право да се движат единствено в зоните, които се предлагат от Държавната агенция за бежанците - областите София-град, Хасково и Сливен.
 
В рамките на тези зони държавата трябва да гарантира упражняването на всички права на мигрантите, заложени в законодателството.

България очаква от ЕС още 400 млн. евро за миграцията
 
Ако даден човек напусне зоната един път, няма да има последствия, но ако го направи повторно, ще бъде преместен в център от затворен тип до издаване на решение за неговия статут. Именно такъв трябва да стане центърът в село Пъстрогор, община Свиленград.

Туск ни похвали: България е пример за това как трябва да се охранява границата
 
През февруари тази година там започна строителството на петметрова ограда, която ще затвори центъра. Цялостното преустройство ще струва около 2 милиона и 200 хиляди лева и ще бъде завършено през юли. Бежанците, настанени там, няма да имат право да напускат неговата територия.