съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Обвиняем за незаконен прием на чужденци в МУ се извини за заплахите към прокурорите
96069
Обвиняем за незаконен прием на чужденци в МУ се извини за заплахите към прокурорите
  • Обвиняем за незаконен прием на чужденци в МУ се извини за заплахите към прокурорите
Обвиняемият Анастас Циканделов се извини за заплахите към прокурорите, разглеждащи „втория начин” на приемане в Медицински университет. Той обясни, че думите му не са били адресирани към служители на прокуратурата.

Циканделов заяви, че нито той, нито неговото семейство имат нещо общо със схемата за прием на чуждестранни студенти. Той допълни, че виновникът за грешката на прокуратурата е един от обвиняемите по първото дело срещу университета, но беше категоричен, че това не е Ваньо Митев. 

Разследваният бивш ректор на МУ: Това е атака, не се чувствам виновен

От септември 2017 г. прокуратурата разследва Медицински университет-София за извършваше на документни измами, свързани с приема и завършването на чуждестранни студенти. След като преди около две седмици ГДБОП и ДАНС нахлуха в университета бяха повдигнати обвинения на шестима души. Трима от тях са служители във фирмата „Интер хекс”, през която се е случвал приема на студентите.
 
Днес Анастас Циканделов потвърди, че това са той, неговата жена София и синът му Димитър. В началото на седмицата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че Циканделов е отправил заплахи към прокуратурата и ще понесе своите последствия за това.
 
ГДБОП и ДАНС нахлуха в Медицинския университет в София

Самият Циканделов обаче, беше категоричен, че обвиненията не са били към прокуратурата, а към виновника за обвиненията към неговото семейство.
 
Бившият ректор на Медицински университет Ваньо Митев заяви, че няма нищо общо със случая и че обжалват наложената му мярка за неотклонение парична гаранция в размер от 200 000 лева. Митев допълни, че 20 студента в документите на които са открити нарушения, са приети след като той беше свален от поста си.