НЗОК въвежда лимит за броя на пациентите в болниците
НЗОК въвежда лимит за броя на пациентите в болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От догодина всяка болница ще има фиксиран лимит за броя на пациентите по видове заболявания, които може да лекува, предвижда методиката за определяне на финансирането на лечебните заведения за 2013 г., публикувана на сайта на НЗОК, съобщава в. “Сега”. Изданието прогнозира, че "замразяването" на бройката ще доведе до листи на чакащи и сериозни проблеми с приема на болни.

Здравната каса ще определя задължителна прогнозна дейност на всяка болница. Лечебните заведения "могат да използват своята планирана дейност, без да я превишават и да променят обема на дадена клинична пътека", пише още в нея. Това значи, че в началото на годината ще е ясно колко пневмонии, колко инфаркта и колко коремни операции има право да отчете болницата на касата. Болниците ще могат да прехвърлят дейност от едно тримесечие в друго и до 3% от случаите от една пътека в друга в рамките на годината. Болниците няма да получават пари над позволената от касата дейност. Това и в момента е така на книга, но обикновено касата изплаща и т.нар. надлимитна дейност, припомнят от вестника.

Колко случая ще има право да приеме болницата, ще се определя на базата на отчетените дейности от предишни години. Ще се изчисляват и показатели като брой легла, среден престой на един болен по диагнози, използваемост на леглата, като за пръв път клиниките ще са длъжни да дадат тези данни на касата, ако искат да сключат договор с нея. Болниците ще предоставят и "проектоплан" за дейността си през годината, тримесечие по тримесечие, който обаче след това ще може да се коригира от касата. Болниците ще декларират и че ще поддържат спешна хоспитализация не по-малко от 30%. Те ще отчитат онлайн ежедневно как върви обемът им дейност. "При достигане на изпълнението до 70% от договорените обеми на дейност по дадена клинична пътека ще бъдат поставени сигнализиращи маркери. РЗОК извършва анализ и писмено уведомява за достигането на 70% от договорените обеми", предвижда методиката.

От касата ще искат и при планов прием в болница да им се съобщава за кога е предвидено пациентът да се хоспитализира, т.е. от самата каса предвиждат, че строгото определяне коя болница колко пациенти може да приеме ще доведе до листи на чакащи. "Листата за планов прием е с цел лечебното заведение да резервира необходимия брой легла, за да е в състояние да поеме обичайния поток на пациенти от спешния сектор, както и пациентът да е удовлетворен в свободния си избор на лечебно заведение и от осигурения достъп до болнична помощ. С този механизъм се създава планомерно и целесъобразно използване на ресурса във времето", мотивират се от касата.