Вицепрезидентът Илияна Йотова
Вицепрезидентът Илияна Йотова / БГНЕС
Необходими са действия българският език да получи статут на матуритетен език зад граница, каза във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя отбеляза, че това е един от начините да се мотивират младите хора в чужбина да изучават български език, тъй като матуритетният език носи точки при кандидатстване за висше образование.

По думите й дейностите, свързани с българите в чужбина, са разхвърляни в много ведомства, затова е нужно да се направи един общ координационен център за българските общности зад граница.

Йотова смята, че обучението на български език за българите зад граница трябва да бъде регламентирано от държавата и трябва да се започне още от средните училища, които подготвят децата, за което ще се разчита и на Асоциацията на българските учители зад граница.

Тя каза, че разчита много на новия състав на Министерството на образованието за разработване и подкрепа на програми за българите в чужбина. "Според изследване на БАН в целия свят български език говорят и ползват около 15 милиона души, за тази огромна цифра си заслужава да се потрудим", отбеляза вицепрезидентът.

Тя приветства студентите и преподавателите от Великотърновския университет по случай патронния им празник - Деня на Светите братя Кирил и Методий, и посочи, че повече от петдесет години в университета работят едни от най-добрите учени в световен мащаб, а днес е предпочитано място за обучение на студенти от цял свят.

В словото си ректорът на висшето училище проф. Христо Бонджолов посочи, че през тази година университетът се е стабилизирал финансово и благодари на всички преподаватели и служители за разбирането в годините на трудности. Той отбеляза, че се е увеличило взаимодействието на висшето училище с университети от цял свят по силата на сключени меморандуми, което ще доведе студенти от Европа и Азия.

Участниците в тържеството поднесоха цветя пред паметника на Кирил и Методий, Великотърновския митрополит Григорий отслужи тържествен водосвет.
БТА