Нужен е 8-годишен стаж за съдия или прокурор на окръжно ниво
Нужен е 8-годишен стаж за съдия или прокурор на окръжно ниво / netinfo

Най-малко осемгодишен стаж ще е нужен като условия за назначаването на окръжен съдия и прокурор или съдия в административния съд. Това реши НС с приети на второ четен текстове от новия закон за съдебната власт.

Първоначалното предложение в закона беше минимум петгодишен стаж за заемането на съдийска или прокурорска длъжност на окръжно ниво. В зала беше прието предложението на Стоян Проданов за увеличаване на нужния стаж. Пак в зала се реши да бъде записан 10-годишен стаж, като условие за назначаване на апелативен съдия и апелативен прокурор вместо първоначално предвидения стаж от осем години. Мотивът на парламента е, че е нужен по-сериозен житейски опит за решаването на дела на по-висока инстанция.

Депутати гласуваха още за административни ръководители в съдебната система да бъдат назначавани само магистрати, а не както се обсъждаше възможността тези постове да бъдат заемани и от лица, които не са в съсловието. решено беше съдиите, прокурорите или следователите да подават оставка с най-малко шестмесечно предизвестие. По време на предизвестието магистратите са длъжни да изготвят всички актове по разпределените им дела и преписки.

Решено беше още Законът за съдебната власт да бъде окончателно гласуван на извънредни заседания на парламента следващия понеделник и вторник.