/ БГНЕС
Народното събрание прие на второ четене законопроект за покритите облигации. Въвеждането му в националното законодателство се налага, заради изисквания на Директивата за покритите облигации.

Приетите разпоредби уреждат условията и реда за издаването, структурните характеристики и публичния надзор на покритите облигации, както и изискванията за публичното оповестяване на информация по отношение на покрити облигации, когато емитентът е банка, получила лиценз за банкова дейност по Закона за кредитните институции. Публичният надзор на покритите облигации се осъществява от Българската народна банка (БНБ) по реда на този закон, предвиждат приетите текстове. 

Покритите облигации са дългови ценни книжа, емитирани в съответствие с този закон или в съответствие с националното законодателство на друга държава членка за транспониране на европейската директива за емитирането на покрити облигации и публичния надзор върху тях, които са обезпечени с активи, служещи за удовлетворяване на инвеститорите в покритите облигации в качеството им на привилегировани кредитори, се казва в част от разпоредбите. 

Регламентира се издаването на „жилищна покрита облигация“, която според приетите текстове може да се използва относно издаваните покрити облигации само от банка емитент, която е получила разрешение от БНБ за издаване на програма покрити облигации или емисия.
БГНЕС