НС отхвърли президентското вето върху Закона за военното разузнаване
НС отхвърли президентското вето върху Закона за военното разузнаване / снимка: БГНЕС, архив

Парламентът бламира президента Росен Плевнелиев и отхвърли наложеното вето върху Закона за военното разузнаване. Така депутатите преповториха решението си военното образование да бъде задължително за поста шеф на службата. В мотивите си държавният глава предлага тази възможност да има и цивилен.

Точно заради промяната се наложи Йордан Бакалов да подаде оставка тъй като няма военно образование.

Премиерът Бойко Борисов публично подкрепи сегашния шеф, военният министър Николай Ненчев не прие оставката, но в крайна сметка в пленарната зала депутатите от ГЕРБ гласуваха против ветото.

Още при първото гласуване в началото на октомври предложението на БСП мина с подкрепата на ГЕРБ. В мотивите за ветото държавният глава посочи и че смяната на Бакалов ще спре и предаването на досиетата на службата. Очаквано в пленарната зала позициите на социалистите и реформаторите се сблъскаха.

Президентът наложи вето на поправката „Бакалов”

"Струва ли си заложник на това назначение да бъде именно службата дори на другия край на везната да стои настоящият ръководител на службата Йордан Бакалов, да стои министърът на отбраната, да стои президентът, които са обладани от амбицията най-после да видят разсекретени онези части от архива на служба "Военна информация", които според тях не са разсекретени", каза Ангел Найденов от левицата.

"Персонализирането на този проблем в закона дойде именно от ваша страна", обърна се към колегите си от левицата Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

От ГЕРБ единствено Методи Андреев от ГЕРБ защити идеята цивилен да може да бъде шеф на службата. "Демократичните принципи казват, че всеки български гражданин, който има съответната експертиза, който има съответното образование, може да заеме този пост. Това е смисълът на тази предложения", каза той.

В крайна сметка само Реформаторският блок застана зад ветото на президента и така то не успя да мине в пленарната зала. След като се завърна от среща с премиера Бойко Борисов лидерът на ДСБ Радан Кънев прецени, че не било удачно да коментира поведението на ГЕРБ в пленарната зала.

"Доколкото има разминаване между заявената позиция от премиера като глава на изпълнителната власт и парламентарната група на ГЕРБ, това е далеч извън добрия тон ние да коментираме и няма да си го позволим", мотивира се Кънев.

Така с решението на депутатите назначеният през май Йордан Бакалов все пак ще трябва да напусне шефския пост.