Няма жертви при срутването на стена на сграда във Видин
Няма жертви при срутването на стена на сграда във Видин / снимка: БГНЕС
На спешно заседание във Видин днес, свикано от кмета Румен Видов във връзка със срутилата се част от сграда в града, стана ясно, че е издадена заповед за спиране на започналия в съседство строеж. Засега не съществува опасност от срутване на съседни сгради, но ако се наложи ще бъдат евакуирани живеещите в тях. С днешна дата е издадена заповед от кмета за недопускане на хора и автомобили до сградата и около нея. Днес ще бъде издадена и заповед за проверка на всички строящи се във Видин обекти.

Според строителен предприемач, срутването на стената е станало поради икономия на средства от страна на инвеститор и строител, а ремонтът е бил само козметичен, без да се вземат мерки за укрепване на неустойчиви стени в околните сгради.

Снощи около 19 часа е започнало срутване на част от сграда в центъра на Видин. След около час е падналата цялата стена. Причината за срутването е 4-метров изкоп непосредствено до срутилия се обект. Сградата е архитектурен паметник на около 120 години и е трябвало да бъде укрепена преди започване на строителните работи. Сградата е частна собственост, с наемател банка.