Няма термин радикален ислям, категоричен е зам.-главният мюфтия
Няма термин радикален ислям, категоричен е зам.-главният мюфтия / снимка: БГНЕС, архив

20 години се задава въпросът дали има радикален ислям в България. Такъв термин в мюсюлманската общност няма. Това каза пред Нова телевизия Бирали Бирали, заместник-главен мюфтия. Мнението на Мюсюлманския съвет като цяло се базира на това, което се случва. Преди това също е имало такива обвинения и акции, обясни Бирали във връзка с обвинените 13 мюсюлмански духовници в проповядване на радикален ислям.

„Това е коментар на хората, които са ориенталисти. Ние можем да говорим за радикално поведение на хора, което не е свързано с определена религия. Не искаме да ни обобщават по този начин. В момента дори отразяването на това в медиите така е направено, че те се обвиняват в радикален ислям, няма такова обвинение в самото дело. Става дума в делото за фондация, която е финансирала хората”, заяви той.

„Нормално е мюсюлманската общност да получава финанси, въпросът е какво става с тези финанси. Тоест, от друга гледна точка трябва да се разглежда това – не са прокарване на някакви идеи”, каза още Бирали. Той подчерта, че не може да се сее омраза между хора, които имат различно вероизповедание. Той каза, че подкрепата, която получават обвинените е спонтанна, не е организирана.

Днес Окръжният съд в Пазарджик гледа делото срещу 13 подсъдими за проповядване на радикален ислям. На 18 септември съдът даде ход на делото. Повечето подсъдими са имами от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград.