НПО иска изнасилването в брака да се наказва с до 12 години затвор
НПО иска изнасилването в брака да се наказва с до 12 години затвор / снимка: Sofia Photo Agency
НПО иска изнасилването в брака да се наказва с до 12 години затвор
70266
НПО иска изнасилването в брака да се наказва с до 12 години затвор
  • НПО иска изнасилването в брака да се наказва с до 12 години затвор

Да се инкриминира изнасилването в брака и това престъпление да се наказва по-тежко от общия случай на изнасилване - това предлагат от Българския център за джендър изследвания и Алианса за защита срещу домашно насилие като промяна, която да залегне в проекта на Наказателния кодекс.

Към момента проектът предвижда от 2 до 8 години затвор за изнасилване на жена, а от организациите смятат, че наказанието за изнасилване на жена от нейния съпруг трябва да бъде от 3 до 12 години. Те предлагат още в дефиницията за средна и тежка телесна повреда да се включи душенето, което се среща често при домашното насилие, и може да причини смъртта на жертвата.

От организациите настояват България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция за борба с насилието над жени и домашното насилие. Тя задължава страните да гарантират, че наказателното преследване на престъпления, свързани с физическо насилие, няма да зависят изцяло от подаване на жалба от страна на жертвата. Друго изискване е инкриминирането на изнасилването в брака. Защо наказанието за този вид изнасилване трябва да е по-тежко от общото, обясни адвокат Йорданка Бекирска. "За да се стигне до там една съпруга да се оплаче от това, то със сигурност епизодът е продължил години наред. И това се е повтаряло докато най-накрая тя събира смелост и подава сигнал и се оплаква от това, което й се случва", каза тя.

Предложенията на организациите предвиждат още убийството на лица, които са защитени по закона за защита от домашно насилие, да бъде дефинирано като тежконаказуемо убийство, за което се предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор.