Нови случаи на хепатит в Стара Загора, РИОКОЗ нe иска да обяви епидемия
Нови случаи на хепатит в Стара Загора, РИОКОЗ нe иска да обяви епидемия / снимки: Sofia Photo Agency, DarikNews.bg, архив
Нови случаи на хепатит в Стара Загора, РИОКОЗ нe иска да обяви епидемия
36758
Нови случаи на хепатит в Стара Загора, РИОКОЗ нe иска да обяви епидемия
  • Нови случаи на хепатит в Стара Загора, РИОКОЗ нe иска да обяви епидемия

Нови 53-ма болни от хепатит А са настанени за лечение в МБАЛ „Стоян Киркович” в Стара Загора. Директорът на лечебното заведение д-р Николай Колев обясни за Дарик, че от днес хепатитно болните се хоспитализират и в останалите вътрешни отделения. „Заразените са настанени в отделението за белодробни болести. Призовавам личните лекари да прецизират строго болните с пневмонии. Нека по-леките случаи да бъдат лекувани амбулаторно, а по-тежките пренасочвани към УМБАЛ или в СПО”, заяви той.

Д-р Колев продължава да настоява за обявяване на епидемия в града. „Категорично не съм съгласен с мотивите на РИОКОЗ. Защо източникът все още не е открит и не се обявява епидемия? Какво следва - да затворим болницата и да я превърнем от МБАЛ в инфекциозна болница? Ако тази заболеваемост не намалее, аз не виждам къде ще настанявам пациентите, които ежедневно постъпват. Скоро ще си изчерпаме възможностите си”, заяви той.

Пациентите вече са настанени в стаи с по пет-шест легла и според шефа на МБАЛ д-р Николай Колев, положението все повече се доближава до военно. В болницата са изправени и пред друг проблем - инфекционистите са петима и работят без почивка от Нова година. Издръжката на болен от хепатит А е доста скъпа, защото клиничната пътека, която се поема от касата е 800 лева, но тя е за пет дни престой в болница. Естествено е, че този престой се увеличава, защото има определени условия, при които се изписват хепатитно болните, разясни още директорът на болницата.

В област Стара Загора няма да бъде обявена епидемия от хепатит, въпреки големия брой заразени, заяви категорично пред БТА директорът на РИОКОЗ Елена Канева. Инспектори от днес проверяват учебните заведения в областта за спазване на правилата за хигиена, дезинфекционния режим, състоянието на санитарните възли. Взети са проби за изследване и на питейната вода. Проверки започват в комплекса „Марица- изток”. Според статистиката на РИОКОЗ, 12 на сто от всички заразени работят в рудниците и електроцентралите в комплекса. Общо 73 на сто от заразените с хепатит са мъже на възраст от 20 до 40 години.

Нови случаи на хепатит в Стара Загора РИОКОЗ нe иска да обяви епидемия
netinfo


От 29 декември 2010 г. до днес болните от хепатит А в Старозагорско вече надхвърлят 200 души. Специалистите съветват да се спазва изключително строга лична хигиена.

111 достигна днес по обяд броят на болните от хепатит А, хоспитализирани в хасковската болница. Потокът болни не спира, а тримата лекари в отделението не смогват едновременно да приемат нови пациенти и да се грижат за вече настанените в инфекциозното, урологичното и физиотерапервтичното отделение, отбелязват от лечебното заведение.

Междувременно инфекционисти опровергаха хипотезата, че заразяването е тръгнало от местен магазин, с мотива, че в такъв случай би имало взрив от заболяването, докато в момента заболяемостта „се влачи”. Заболели са предимно млади хора с добър социален статус от Хасково и Димитровград. Сред заболелите почти няма деца.

Специалистите в Хасково са на мнение, че броят на болните е достатъчно висок, за да бъде обявена епидемия. На този етап от Регионалната здравна инспекция обаче се въздържат от вземане на тази крайна мярка.

В същото време РИОКОЗ-Плевен съобщи, че обслужваните от тях райони няма повишаване на заболеваемостта от хепатит А. „14 са регистрираните случаи на болестта през изминалата 2010 г. в Плевенско. Те са разпределени по един-два месечно, което е съвсем обичайно”, информира д-р Ирена Петрова, главен инспектор в Отдел „Противоепидемичен контрол” на Дирекция „Надзор на заразните болести”.

Данните сочат, че през последния месец декември на миналата година регистрираните случаи са три. Последната по-голяма епидемия в региона е била през 1990-1991 г., когато са били отчетени съответно 864 и 1138 случая на болестта. Според инспекторите се наблюдава една цикличност между 3-5 години, когато се повишават случаите на заболеваемост от хепатит А. Болестта се характеризира и със сезонност, като броят на заболелите се увеличава през зимата и есента, отчитат специалистите.

Много ниска заболеваемост от хепатит А и в област Габрово отчитат от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в града. За целия месец декември са регистрирани само четири случая, а в първите дни на новата година няма нови заболели. Според тези данни заболеваемостта е много по-ниска от обичайната за сезона, тъй като броят на заболелите се увеличава през зимата и есента, отчитат от РИОКОЗ.