Нови болници ще се разкриват само след решение на здравния министър
Нови болници ще се разкриват само след решение на здравния министър / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нови болници ще се разкриват само след решение на здравния министър
70828
Нови болници ще се разкриват само след решение на здравния министър
  • Нови болници ще се разкриват само след решение на здравния министър

Нови болници вече ще се разкриват само след решение на здравния министър, какво домашно лечение Здравната каса да покрива, ще се решава само от Надзорния съвет на институцията, а лечебните заведения вече няма да имат право да си избират по кои клинични пътеки да работят. Това са част от законови промени, които се предвижда да влязат в сила до края на годината, съобщи министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Някои от промените, които са ясни от часове, предизвикаха недоволството на пациентски организации. Една от тях предвижда въвеждане на общо правило, според което от бюджета на Националната здравноосигурителна каса да се заплащат само лекарства, за които са договорени отстъпки от страна на фирмите, производители.

Решението дадена болница да бъде разкрита ще се взима от здравния министър и ще се базира на здравната карта, която ще определи потребностите от лечебни заведения в различните региони в страната, твърди Андреева. Тя допълва, че мерките, които увеличават правомощията на Здравната каса се налагат поради това, че с годините средствата, които институцията заделя за лекарства и за медицински изделия, все повече нарастват.

„И в същото време дейностите остават тежко недофинансирани, а същност това е основното, което правят лечебните заведения. До момента нямаше ефективен контрол и касата по никакъв начин не можеше да ограничи този свой разход. С оглед на това въвеждаме мерки, при които касата ще трябва и да контролира този процес по-ефективно", обясни министър Андреева.

Според председателя на Федерация Български пациентски форум Иван Димитров, който представлява и пациентите в Надзорния съвет на касата, допълнителните правомощия, които се дават на Надзора, са рискови и могат да доведат до корупция. Промяната, която пък предвижда касата да плаща само за лекарства, за които производителите дават отстъпки, е безумие, твърди Димитров.

„Никой не ти казва как ще се искат отстъпки. До каква форма ще се искат, до какъв процент. Ти можеш да искаш на някой 1%, а на друг - 50%, можеш да искащ и 99%. Като ти каже, че не може, той казва и довиждане", допълни димитров.

Министърът обаче е категоричен, че няма опасност да се стигне до липса на лекарства, в случай, че производителите им откажат да дадат отстъпки.

„Аз смятам, че няма такава опасност. Има много методи за отстъпка. Има системи, при които може тази отстъпка да се дава в натура. Просто има начини, в които техните цени реално да не бъдат намалени", допълни Таня Андреева.

Промените отнемат и правото на болниците да си избират отделни клинични пътеки, по които да работят. Андреева коментира, че така всички лечебни заведения ще бъдат равнопоставени и няма да се стига до случаи, при които едни болници си избират само по-ресурсните пътеки, а други работят по всички.