/ iStock/Getty Images
Нивото на река Дунав ще се покачва в българо-румънския участък и в идните дни, но засега опасност няма. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав /ИАППД/ в Русе Павлин Цонев.

Опасно високи води на Дунав при Лом и Видин, въвеждат денонощно наблюдение

Той обясни, че високите водни стоежи са характерни за сезона. Причина за това са топенето на снеговете в алпийската част на водосбора на реката, както и валежите от дъжд в средната част на Дунав. Нивото в българския участък зависи от притоците Тиса, Драва, Сава и Велика Морава, които са пълноводни. Отделно, водостокът се регулира и от шлюзовите комплекси "Желзни врата-1" и "Железни врата-2". По думите на Цонев вчера от там е било изпуснато голямо количество вода- около 70 см воден стълб, като днес то е много по-малко.

Цонев обясни, че нивото не езерото в "Железни врата-1" в момента е пет метра под нормалното. Това означава, че комплексът е готов да поеме нови водни количества, които идват от унгарската част.

По думите му прогнозата е, че ще има временно покачване на нивото в нашия участък до началото на идната седмица, след което се очаква то да се задържи.

През уикенда ни очакват дъждове с пясък от Сахара

ИАППД извършва измервания на всеки 15 минути.

Нивото на река Дунав при Русе днес е 640 см спрямо условната кота "нула". За следващите два дни прогнозата е то да се покачи с още 62 см и да достигне 702 сантиметра. Според директора на общинската дирекция "Управление при кризи" в Русе Спасимир Димитров тогава ще бъде обявена първа степен "Повишено внимание". Тя се въвежда, когато нивото на реката е в границите между 680 и 750 сантиметра. Втора степен - денонощно наблюдение, се обявява между 750 и 800 см, а третата, която е за опасност от приливане - при над 800 сантиметра. Критичното ниво за Русе е 881 см, но и тогава заплаха за урбанизираната територия на града няма.
БТА