/ БГНЕС
Патриотите пък изчислиха, че са липсвали половината от ГЕРБ и половината от БСП
Предизборната кампания, липса мобилизация и дисциплина в групите, нежелание от страна на премиера Бойко Борисов да отговаря на въпросите на опозицията - с тези различни хипотези депутати тълкуваха липсата на кворум на петъчното редовно заседание. Чийто провал пък повлече крак и отмени и парламентарния контрол. Опозицията обвини мнозинството, то пък заподозря нея с аргументи, че именно нейните парламентаристи са отсъствали.

Оказа се, че липсващи депутати има от всички парламентарни групи, но левицата заподозря, че премиерът е наредил на депутатите от ГЕРБ да провалят заседанието, защото не иска да дойде в Народното събрание и да отговаря на питането на соцлидерката Корнелия Нинова за политиката за приемането ни в Шенген. По същото време пък Борисов беше ангажиран с откриването на завършения предсрочно 9,3-километров участък от "Хемус" - Ябланица - Боаза.

Борисов на път към „Хемус“: Големият ми грях е, че научих в България да се кара без пари (ВИДЕО)

Шефката на ГЕРБ Даниела Дариткова пък бе категорична, че петък е ден на опозицията и тя е трябвало да организира присъствието си в залата, за да чуе отговорите на премиера. Тя припомни и че когато преди две седмици Борисов е бил в парламента да отговаря на питане на Антон Кутев от БСП, Корнелия Нинова я е нямало в пленарната зала.

"Петък е ден на опозицията. Сами може да изчислите колко са опозиционните партии - те са три на брой. Каква е числеността на депутатите, ако се смятат и деветте независими депутати - наистина има числено превъзходство. Опозицията трябваше да организира присъствието си в зала и да чуе отговорите на премиера Борисов", категорична бе Дариткова.

Липса на кворум удължи с още ден предизборната ваканция на депутатите

Тя посочи и че депутатите от ГЕРБ са били "толкова, колкото е възможно в контекста на предизборната кампания".

Липса на кворум провали дебата за машинното гласуване

Дариткова нападна и опозицията, че не познава правилника, когато обвинява премиера, че връща въпросите на опозицията.

"Когато се зададе въпроса към премиера и той не отговаря на изискванията, трябва да бъде насочен към конкретен министър. Много пъти от БСП са се възползвали от това и им е отговаряно от ресорния министър. Ако те не са съгласини, могат да портестират пренасочването в 3-дневен срок и тогава обсъждането се случва на Председателски съвет. В резултат на това обсъждане председателят решава дали да отправи въпроса към премиера или не", обясни шефката на депутатите от ГЕРБ.

От втори опит: Депутати на „Воля“ помогнаха за кворума

"Преди 2 седмици премиерът беше тук и отговоряше. Председателят на БСП същия ден избяга от парламентарен контрол и не дойде да зададе въпрос на премиера Борисов. Сами може да правите изводи чие поведение е последователно и кое поведение не отговаря на парламентаризма", заключи Дариткова.

Червената опозиция обаче бе категорична - премиерът се страхувал да отговаря на въпросите на опозицията.

"Били сме свидетели на всякакво шикалкавене от страна на премиера Борисов, за да не ми отговаря на въпроси, но днес той удари дъното. Нареди на депутатите си да не идват на работа, да провалят кворума, за да не дойде да обясни защо корупцията на неговото правителство провали бъдещето на България в Шенген", скочи Нинова. "От началото на това Народно събрание, всички мои въпроси и питания, всички до един, се връщат от министър-председателя с отказ да ми отговаря поради некомпетентност. Изводът ми е, че страхът му да дойде да отговаря е по-голям от парламентаризма", отсече Корнелия Нинова. 

Парламентът излиза в предизборна ваканция

От БСП разкритикуваха и председателстващия пленарното заседание Емил Христов затова, че не е допуснал трети опит за регистрация. В отговор управляващите пък се позоваха на правилника, който не предвижда задължителен такъв. 

По сметки на левицата техните народни представители в зала са били около 48-50, а тези на ГЕРБ са били 42.

Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" пък обясни, че депутатите от неговата група са присъствали, с изключение на тези, които са извинени заради предизборната кампания. Той не се съгласи с тезата, че има умисъл в провалянето на заседанието, но отбеляза, че половината депутати от БСП ги е нямало. Колегата му Искрен Веселинов пък добави, че цялата група на ДПС са отсъствали.

"От нашата група "Обединени патриоти" има шестима кандидати за кметове на общини и те са извинени. Всички останали сме били тук. Забелязах, че не само ГЕРБ, а и БСП бяха наполовина. Трудно мога да повярвам, че има договорка между БСП и ГЕРБ. Кампанията е напреднала и отсъстват доста от колегите, но за нас това не е нормално и сме се регистрирали", обясни депутатът от ВМРО.

Боряна Георгиева от "Воля" пък коментира, че е "жалко да има подобни ситуации", защото народните представители трябва да са на работа, но призна, че и от тяхната група са отсъствали петима депутати.

Така следващото редовно заседание на парламента ще е чак на 30 октомври, тъй като от днес депутатите излизат в почти двайсетдневна ваканция заради местните избори. С днешния провал на кворума парламентарната пауза бе удължена с още ден, макар че народните избраници твърдят, че за тях това не е почивка, а двойно по-голямо натоварване и обиколки за предизборни срещи по села и градове.