/ БГНЕС
Депутатите се събират извънредно във вторник за дебат за машинното гласуване
Провалено пленарно заседание заради отмяната на машинното гласуване. Опозицията в лицето на БСП и ДПС отказа да се регистрира, а управляващите и "Воля" не успяха да съберат необходимите 121 гласа.

На днешното заседание Народното събрание трябваше да разгледа изборните правила и отмяната на машинното гласуване на местни и на парламентарни избори. Заради проваленото заседание председателят на парламента Цвета Караянчева насрочва ново извънредно във вторник.

На първо четене: Правната комисия прие отмяната на машинното гласуване

"Ще се справим следващата седмица с откриването на кворума с пленарното заседание, в което ще разгледаме предложените промени в изборния кодекс. Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата, вместо с подли номера", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.
 
"Какво ще бъде поведението на така наречената опозиция оттук нататък. Не им препоръчвам да влизат в същия режим, в същата спирала на падението, в което бяха влезли предните няколко месеца. Видяхте, че това не се отразява здравословно", заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Защо ГЕРБ поискаха отмяната на машинното гласуване?

БСП са категорични – държат на машинното гласуване и няма да се регистрират на заседания, на които трябва да се гледа промяна на изборните правила. Председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова отрече да има общи действия между партията й и ДПС.

Депутатите се събират извънредно във вторник за дебат за машинното гласуване

"Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите, подправяне на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава и ние последователно отстояваме за машинното гласуване", допълни Нинова.

За момента и ГЕРБ и БСП не са склонни на консултации за компромис за машинното гласуване.