Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
Лидерката на БСП Корнелия Нинова разкритикува от парламентарната трибуна състоянието на водоснабдителната мрежа на страната и увеличението на цената на водата през годините, въпреки че няма подобрение на услугата.
 
"Три области в страната са в режим на вода и водна криза – Перник, Плевен и Ловеч. Пред същата заплаха са изправени и други области. От регионален, проблемът може да стане национален", предупреди Нинова. Липсата на реформи в областта на енергийното регулиране,  лошото качество на доставката на водата, както и липсата на инвестиции са довели до водната криза в Перник, Ловеч и Плевен, обобщи тя.

Водата на язовир „Долна Диканя“ не може да се използва за Перник, заразена е

"Загубите на водата растат успоредно с повишаването на цената на водата. Събирате повече пари от хората, уж да инвестирате във водопреносните мрежи и качеството на водата, но вместо инвестиции – те получават легени и кофи, в които да си носят вода. Как ви звучи това в 21 век? Защо се случва това? Защото 10 години правителствата на Борисов се отнасят абсолютно безхаберно към този проблем?", разкритикува още Нинова.
 
Корнелия Нинова предупреди управляващите да не вдигат цената на водата на фона на състоянието на цялата мрежа. БСП ще внесат подписи за дебати и в рамките на тях ще предложат законодателни промени и конкретни мерки, които да бъдат предприети от управляващите. Социалистите настояха още в НС да дойдат министърът на регионалното развитие, както и министърът на околната среда и водите, за да дадат отчет пред народните представители по проблемите с водата в страната.
 
Обяснението, че няма достатъчно валежи и язовирите са празни, е невалидно, смята соцлидерката. Тя даде пример с Перник, че това не е вярно и че през последните години валежите там са доста повече от предишни години, когато не е имало режим на водата.

Заради режима на водата: Недоволни перничани излязоха на протест (ВИДЕО)
 
Според Нинова причините са други и те са остарялата и амортизирана водопреносна мрежа, функционираща с големи икономически загуби, довеждащите водопроводи в изключително лошо състояние, също с огромни загуби за водата, използването на питейни води за промишлени нужди, защото така е по-евтино на определи икономически субекти.
 
Тя се позова на официални данни от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) - загубата на вода през 2016 година е 60 %. През 2017 расте и стига до 61,24 %. Това са близо 550 милиона куб. м, по данни на НСИ. В същото време ремонтите по водопреносната мрежа, според официалните данни, са 0,5 %.

Водният режим в Перник не се спазва (ВИДЕО)

 
"В последните години постоянно увеличавате цената на водата за хората. От 1 януари тази година в Шумен тя достига до 3.40 лв. Във Варна – 3 лева, в Добрич – 3, 35 лева, а във Враца и Монтана - самата КЕВР признава, че цената достига социално непоносими равнища и въпреки това има увеличение", коментира соцлидерката.
пресцентър, БСП