/ БГНЕС
Правителството работи активно и осъществява своята политика в областта на киберсигурността чрез предприемането на редица мерки. Това отговори заместник министър-председател по икономическата и демографската политика Марияна Николова по време на днешния парламентарен контрол на въпрос относно предприети мерки след препоръките в доклада на Временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция за приходите.

Николова: Стремим се да изградим у чиновниците навици по кибер етика (СНИМКИ)

Марияна Николова посочи, че през 2018 г. е приет и обнародват Законът за киберсигурност, който за първи път въвежда регулация в тази област, създавайки ясни правила. На 26 юли 2019 г. е обнародвана и Наредбата за минималните изисквания за мрежова и информационна сигурност. Тя увери, че е запозната с направените препоръките в доклада на временната анкетна комисия, допълвайки, че работата е започнала с приемането на наредбата. В нея се предвижда най-малко веднъж годишно да се правят задължителни вътрешни одити. Освен това се препоръчва извършването на външни одити, които се организират от клиенти или доставчици на институцията. Препоръчват се извършването на други външни одити, които трябва да се провеждат от независим организационен одит.

Николова: Сътрудничество между частния и държавния сектор е определящо в противодействието на киберпрестъпленията

Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика добави, че са предвидени и изисквания към конфигурирането на софтуера и неговата защита. До Министерството на правосъдието са изпратени и предложения за изменения в Наказателния кодекс /НК/. В тях се предвижда увеличаване на наказанията в цялата глава за компютърни престъпления. Има предложения да се включат в НК и нови квалифицирани състави при опити за пробиви на обекти, които са част от критичната инфраструктура на държавата.

Николова: Съсредоточени сме върху изграждането на национален пул от киберексперти (СНИМКА)

Предвидена е и възможност индивидуалните месечни заплати на служителите, заемащи длъжности в областта на информационните технологии, да надвишават с до 60 процента максималния размер на основното месечно възнаграждение за съответното ниво. Прилагането на тази възможност е ангажимент на ръководителя на всяка администрация и зависи от предвидените средства в одобрения бюджет на всяка отделна администрация, уточни Марияна Николова.
БТА