/ Министерство на туризма
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова подписа Берлинската декларация за цифрово общество и цифрово управление, базирано на ценности. Николова беше упълномощена с решение на правителството да подпише декларацията от името на България. Документът бе приет днес по време на видеоконференция на високо ниво с участието на заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестегер, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Берлинската декларация за цифровото общество е изцяло в духа на европейските стратегии и политики, насочени към повишаване на сигурността, цифровата грамотност, борбата срещу престъпленията в цифрова среда, както и към гарантирането на равно участие в процеса на цифрова трансформация и защита на основните човешки права и ценности“, заяви вицепремиерът Николова. По думите й документът подчертава важността на цифровата трансформация, особено на фона на непредвидими събития с мащаба на пандемията COVID-19.

Декларацията предвижда силна ангажираност на правителствата да гарантират безопасността и надеждността на цифровите технологии и услуги. Подходът на насоченост към отделния потребител се запазва, но се изтъква необходимостта от извеждането на администрациите като водещи при осъществяването на цифровите трансформации. Обръща се специално внимание на необходимостта от по-силно застъпване на основните човешки права при цифровизацията и гарантиране, че те се упражняват в баланс с другите свободи и права.

Във фокуса на декларацията попадат също гарантирането на „дигиталния суверенитет“, както и въвеждане на механизми и създаване на правомощия за субектите на данни за контрол върху споделената информация и тяхната „цифрова следа“.

Инициативата стартира през юли 2020 г. едновременно с Германското председателство на Съвета на ЕС и цели да надгради подписаната през 2017 г. по време на Естонското председателство Талинска декларация за електронно управление.