Никола Филчев лобирал за назначение на Алексей Петров под прикритие
Никола Филчев лобирал за назначение на Алексей Петров под прикритие / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Никола Филчев лобирал за назначение на Алексей Петров под прикритие
49429
Никола Филчев лобирал за назначение на Алексей Петров под прикритие
  • Никола Филчев лобирал за назначение на Алексей Петров под прикритие

Съществувала е връзка между бившия президент Георги Първанов и бившия главен прокурор Никола Филчев и тя е била осъществявана от Алексей Петров. Това посочи ексдиректора на Национална служба сигурност Атанас Атанасов в показанията си пред съда на днешното заседание по делото „Октопод”. Процесът се гледа от Софийския градски съд.

Според обвинението Петров, заедно с другите подсъдими Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов, е участвал в организирана престъпна група, занимаваща се основно с рекет. Подсъдими са още и Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов, който отговаря през съда за осуетяване на наказателно преследване.

Лично Никола Филчев се е обаждал на Атанасов и му обяснявал, че Петров ще бъде полезен, ако бъде назначен на работа под прикритие, защото имал много ценни контакти. Това стана ясно от думите на Атанас Атанасов, който е сред свидетелите по делото. Атанасов обаче обясни, че винаги е бил предубеден спрямо Петров, поради близките му отношения с Филчев.

„Аз просто съобщих пред съда, че ми е известно, че Алексей Петров е бил във връзка и с Първанов и с Никола Филчев. Това казах. Не би следвало той да докладва на никой освен на водещия го офицер, на никой друг”, заяви Атанасов.

Никола Филчев лобирал за назначение на Алексей Петров под прикритие
netinfo

По-рано съдът отхвърли искането на защитата по делото за отвод на прокурор Светлозар Костов. Подсъдимият Янко Попов обясни пред съда, че Костов го е карал да свидетелства в полза на прокуратурата или в противен случай той самият щял да бъде привлечен като обвиняем.

Адвокатът на друг от подсъдимите - Цеко Йорданов, поиска материалите срещу него да бъдат отделени в друго дело. Съдът обаче не се съобрази и с двете искания.

Светлозар Костов, който е и председател на специализираната прокуратура, не се изненада от исканията на адвокатите. Той коментира, че така Цеко Йорданов имат за цел да се прикрие вината на бившия главен прокурор Никола Филчев, който също бил замесен в случая. „Смята, че ще е по-лесно без мен. Цеко Йорданов не можа да обясни защо се е произнесъл по искане да бъде прекратено едно обвинение в рамките на три работни дни, само по жалбата на адвоката, без да изиска делото, без да поиска докла от следователя или от прокурора и без да е прочел нито един лист информация по това дело”, коментира Костов.

Никола Филчев лобирал за назначение на Алексей Петров под прикритие
netinfo

В четвъртък по делото се очаква да бъде разпитан и бившият главен прокурор Никола Филчев.