Имаме цялата убеденост, че резултатите от изследваните проби за COVID-19 са достоверни. Нямаме потвърден случай за коронавирус към този момент в България. Това съобщи началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния кризисен щаб.

СЗО повиши степента на глобалния риск от коронавируса от "висока" на "много висока"

Над 1189 са случаите в Европа към тази сутрин. Смъртността е сравнително ниска – по-малко от 2%, съобщи още ген. Мутафчийски.

БГНЕС

През изминалото денонощие в двете лаборатории, в които се правят изследвания за COVID-19 – във ВМА саизследвани 47 лица, а в Националната референтна лаборатория - 15 лица. Всички проби са отрицателни.

Още четирима, заразени с новия коронавирус, са починали в Италия

Трите отрицателни проби, които бяха разменени между двете лаборатории за втори анализ – три от ВМА в националната и три от националната във ВМА – всички са отрицателни, обобщи още веднъж началникът на ВМА.

В днешния ден подлежат на изследване 11 проби във ВМА и висчко, което пристигне от другите болници, а те постоянно пристигат резултати. Към края на деня ще обявим колко са изследвани и какви са резултатите”, добави той.

Венцислав Мутафчийски
БГНЕС


Новите случаи в Европа са в Нидерландия, в Хърватска има нови 2, в Гърция са обявени още нови случаи.

Ген. Мутафчийски заяви, че не се изпращат съобщения чрез СМС-и на близки на пациентите, които се изследват във ВМА. Той не е нареждал подобно нещо като директор на болницата.

Д-р Стойчо Кацаров: Със сигурност вече има коронавирус у нас (ВИДЕО)

Използват се същите реактиви и машини като в другите европейски лаборатории, персоналът е обучен по същия начин и имаме цялата убеденост, че резултатите са достоверни, заяви проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Във ВМА имам достатъчно предпазни средства, каза началникът на ВМА в отговор на въпрос. Лекарите, които работят с потенциално заразените, ползват най-висок клас предпазни средства.

До края на седмицата трябва да бъдат първите доставки и монтажи на термокамери на ГКПП в страната.

Кризисен щаб за реакция при коронавирус е сформиран към Столичната община

Във ВМА са били хоспитализирани двама международни шофьори пребивавали дълго време в Северна Италия. Те са били с температура, обясни доц. Ангел Кунчев. По думите му чрез системата за ранно предупреждение са получени данни за двама наши сънародници, които са били контакти в полет от Милано до Мюнхен, вероятно в един от първите италиански случаи на коронавирус. Това ги прави по-рискови, намерени са техните адреси и предстои да бъдат изследвани.

Националният оперативен щаб e създаден с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.
БТА, БГНЕС