/ iStock/Getty Images
Всички училища в Иран затворят за три дни, считано от днес, заради опасенията, предизвикани от коронавируса, съобщи по телевизията вчера здравният министър на страната, цитиран от Ройтерс.

"Въз основа на преценка на обстановката, ние смятаме, че е необходимо да бъдат затворени всички училища в страната за три дни от утре", каза Саед Намаки.
Университетите вече са затворени за една седмица.

Вицепрезидентката на Иран е заразена с коронавируса

Говорител на министерството съобщи последните данни за разпространението на заразата: за последните 24 часа са регистрирани 143 нови случаи на заболяване от коронавируса и 8 починали. Като цяло от появата на вируса в Иран досега са заразени 388 души, като засегнати са повечето провинции в страната.

Най-много са те в Техеран (64), в Гилан (25), в Кум (16) и Исфахан (10). Според говорителя 73-ма души са били излекувани след заразяване с коронавируса и са напуснали болница през последните дни.

26 са вече жертвите на епидемията в Иран

В сряда властите обявиха редица ограничения на свободното движение в страната, за да бъде спряно разпространението на заразата. Вчера в Техеран и други градове бяха отменени традиционните петъчни молитви, за да се избегне събирането на много хора. Радио Техеран, което обикновено излъчва молитвите, вместо това днес предаваше традиционна иранска музика, съобщи Асошиейтед прес.

Правителството препоръча шиитските джамии и светини да бъдат затворени заради епидемията. Много духовници обаче ги държат отворени, а някои дори раздават лекове и субстанции, препоръчвани като ефикасни срещу вируса, но без никаква научна обосновка, отбелязва АП.
БТА