"Няма как у нас да няма заразен с коронавирус. Вероятно просто до този момент не е доказан. Фактите говорят. В съседните ни страни вече има първи случаи на вируса. Освен това постоянно пристигат българи от Милано”. Това заяви в  „Плюс-минус. Коментарът след новините”  д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

„Първото нещо, което трябваше да направи Щабът и правителството беше да осигурят достатъчно тестове. С 20 проби няма как да бъдат изследвани всички. PCR тестовете са по-скъпи и по дефицитни, но пазара отдавна има полеви тестове. Те също стават за коронавирус”, каза Кацаров.

Ученици от Лозница са под карантина след завръщането им от Италия

Докторът допълни, че процентът на починали от новия китайски вирус е като при останалите щамове. „Даже някои от предишните епидемии са били с по-висока смъртност. Свинският и птичият грип бяха много по-опасни, но нямаше такава паника”, поясни Стойчо Кацаров.

По думите му маските не вършат работа. „Важно е, ако избухне епидемия у нас, да бъдат осигурени достатъчно възможности хората да се лекуват.  Здравната каса трябва да освободи ресурс за изследване и консултации”, смята той.

Домусчиев и Лудогорец даряват тестове за коронавирус

Кацаров е категоричен, че хората трябва да са наясно какво трябва да правят. „Миене на ръце, ограничаване на контакти – нищо повече не е нужно. Запасяването с брашно, сол и т.н. е излишно”, заключи докторът.
NOVA