Необичайна февруарска топла вълна
Необичайна февруарска топла вълна / снимка: DarikNews.bg, архив

Започва необичайна февруарска топла вълна над страната. От съботния ден чак до края на другата седмица се очаква топло и променливо време, съобщи дежурният синоптик на НИМХ.

През почивните дни се очаква топло за февруари време, като през нощта срещу неделя, а и в нощта срещу понеделник се очакват слаби превалявания от дъжд в някои райони. Максималните температури през уикенда ще бъдат в границите между 10 и 15 градуса, като само в Дунавската равнина ще бъде по-студено заради мъглите. Там се очакват температури в широк интервал между 1 градус в Западната Дунавска равнина до 9 градуса на изток.

До следващата неделя - 16 февруари - максималните температури ще се повишат с още 2-3 градуса, а минималните ще останат без съществена промяна - между 1 и 4 градуса. През седмицата ще преобладава променливо време - ще има и слънце, и облаци, но съществени валежи не се очакват.

Над планините през този уикенд ще има разкъсана облачност, по-значителна в събота след обяд над масивите в Западна България. Ще бъде почти без валежи. Вятърът ще е от югозапад, предимно умерен.

За разочарование на децата снежната покривка в низините и равнините вече се топи усилено. Все още обаче можем да се радваме на снега в планините, където работят почти всички зимни съоръжения и писти.