Необходим е регистър на лекарите по специалности и възрастов състав
Необходим е регистър на лекарите по специалности и възрастов състав / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

В страната трябва да бъде направен и воден максимално точно регистър на лекарите по специалности, възрастов състав и разпределението им по райони. Това коментира във Варна председателят на Българската национална академия по медицина проф. Владимир Овчаров, който участва в Първия международен медицински конгрес, организиран от Югоизточноевропейския медицински форум. Според професорът регистърът трябва да се води на две места - в Българския лекарски съюз и в Министерството на здравеопазването.

Според него така ще има ясна представа с кои специалности у нас има проблеми. По думите му отсега в България има проблеми с някои специалности. Професорът посочи, че в страната има само 126 патоанатоми, малко са и анестезиолозите. „Нашето медицинско образование е на много добро европейско ниво и е съвсем естествено младите, обучени лекари да потърсят по-високо възнаграждение в чужбина", каза той. По думите му медицинските университети подготвят достатъчно специалисти, които да „запълват" тези загуби, но докога ще продължи този процес трудно може да се каже.

„До един месец трябва да завърши процесът по изготвянето на здравната карта на страната", заяви във Варна зам.-министърът на здравеопазването проф. Иван Миланов. Той коментира, че философията на реформата е много проста - да бъде въведено качествено медицинско обслужване. „С реформата ще се знае всяко здравно заведение на каква категория отговоря. В предвижданата категоризация, здравните заведения ще бъдат разделени в три категории като най-високата ще е трета. Категоризацията ще зависи от наличните специалисти и апаратура в здравното заведение. Критериите за нея ще бъдат зададени от различните научни медицински дружества", обясни Миланов.

По време на конгреса едната от кръглите маси е на тема за сигурността на пациентите, каза още Овчаров и посочи, че „за да няма разкарване по болници, трябва да се спазват определени алгоритми". „Трябва да е ясно какво трябва да се направи първо, какво второ и т.н. при пристигане на пациент с определено заболяване. ЕС е създал такива правила", коментира той.