Ненчев не иска да имаме водеща роля при съвместна охрана на небето ни
Ненчев не иска да имаме водеща роля при съвместна охрана на небето ни / БГНЕС, архив
Ненчев не иска да имаме водеща роля при съвместна охрана на небето ни
83944
Ненчев не иска да имаме водеща роля при съвместна охрана на небето ни
Ненчев не иска да имаме водеща роля при съвместна охрана на небето ни
  • Ненчев не иска да имаме водеща роля при съвместна охрана на небето ни
  • Ненчев не иска да имаме водеща роля при съвместна охрана на небето ни

Министърът на отбраната Николай Ненчев не е съгласен българските самолети да имат водеща роля при съвместна охрана на въздушното пространство на страната ни.

Той не приема предложението на командира на Военновъздушните сили ген.-майор Румен Радев за поправка в Закона за отбрана, която да регламентира участието на българската авиация в мисията на НАТО „Еър полисинг".

Командирът на ВВС: Трябва да имаме водеща роля при съвместната охрана на небето ни

Според военния министър това би ограничило ефективното използване на съюзническите самолети на наша територия и би обезсмислило замисъла за съвместно патрулиране на страните от международната организация.

Като лоялен член на НАТО България създава всички необходими условия да има съвместна охрана на въздушното пространство, но в тази охрана българските самолети и летци трябва да имат водеща роля. Това заяви преди дни командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Румен Радев и обясни, че е направил предложение това да бъде записно в Закона за отбрана и въоръжените сили като поправка между първо и второ четене:

„Нормално е да имаме водеща роля. Това е задача на наша територия и България е отговорна за тази част от пространството в интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО. Нашата роля ние виждаме с участие на въоръжена бойна техника, самолети и екипажи от български военновъздушни сили, а не просто с радари, системи за комуникации. Защото това също може да се счита за съвместна отбрана".

Одобриха и чужди въздушни патрули да могат да пазят небето ни

Днес обаче министърът на отбраната Николай Ненчев заявява в интервю пред БТА, че приоритетно използване на българските ВВС е силно рестриктивно и такава поправка в закона би ограничила ефективното използване на съюзническите самолети на наша територия, а оттам - и целия замисъл за усилена мисия по AirPolicing.

Тя би регламентирала задължителен режим за приоритетно използване на нашите самолети, дори и в специфични случаи, в които съюзническите самолети биха реагирали много по-адекватно, като се имат предвид по-големите им оперативни способности. Все пак смисълът на тяхното присъствие е точно, за да можем да се възползване от тези способности, посочва Ненечев.

Никой няма да докара пилотите си тук безсмислено, за да стоят те на земята, коментира още военният министър. Той е категоричен, че трябва да се запазят настоящите текстове, за да може в различни ситуации определящи да са правомощията и преценката на Обединения център за въздушни операции в Торехон, които имат много по-пълна картина за целия регион.

Попитан как ще се регламентира неучастието на съседни държави при изпълнение на съвместен AirPolicing и ще могат ли самолети на Турция да пазят небето ни, министър Ненчев отговаря, че нямаме намерение да преговаряме с Турция за съвместен AirPolicing, а и не би следвало да се внасят рестриктивни клаузи, които могат да доведат и до дипломатически проблеми със съседни страни.