Допълнителни възнаграждения за здравните медиатори на първа линия.

Те ще получават месечно по една минимална работна заплата бонус. Броят на медиаторите също ще бъде увеличен, но след преминаване на специално обучение, предава NOVA.

В последната година за здравните медиатори Севда и Анелия няма почивен ден. След избухването на пандемията от COVID-19, те са на линия 24 часа в денонощието в столичния квартал “Факултета”.

Предлагат здравните медиатори да получат допълнителни възнаграждения заради COVID-19

“Никой не разполагаше в началото с най-елементарното - маски. И беше много важно хората да се научат да ги носят по правилния начин, да използват дезинфектантите и да спазват хигиената”, разказва Анна Илиева, отговорник на здравните медиатори в София.

Но най-важната роля на медиатора, твърди Анна, е била психологическата. „Тези хора наистина да разберат, че вирусът съществува. Но след първия смъртен случай, хората разбраха, изплашиха се, започнаха да спазват строго мерките, да си изолират контактите, да търсят здравните медиатори - къде да се тестват, какво да направят”.

Сега медиаторите обикалят ежедневно къщите, за да раздават предпазни средства и да проверяват спазват ли се мерките. Следят карантинираните и състоянието на болните и преболедувалите.

Към момента здравните медиатори в София са едва седем, а обучаващите се за такива - 3-ма. „Това не е достатъчно. Но това е една бройка, която през годините е доказала, че може с нея да осигурим минимално необходимото качество на услугата”, посочва Дончо Барбалов, зам-кмет на София.

Нови 50 здравни медиатори ще бъдат обучени

Увеличеното заплащане, смятат от общината, може да привлече повече кандидати. „По начало те получават една минимална заплата, така че на практика тяхното възнаграждение е двойно през тези месеци”, твърди Барбалов.

"А новата и най-важна задача пред медиаторите сега, е да съдействат за по-голямо доверие към ваксините", казва Анна и допълва: „Има хора, които са си поставили ваксина, получили са информация от личните лекари. Но по-голямата част все още отлагат във времето, защото нямат достатъчно информация и имат своите притеснения”.
nova.bg