Не са нужни законодателни промени за центъра на НАТО
Не са нужни законодателни промени за центъра на НАТО / снимка: БГНЕС

Не са необходими никакви законодателни промени за създаването на бъдещия команден и контролен център на НАТО в София. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в Брюксел.

Народното събрание не трябва да се произнася във връзка с бъдещия команден център на алианса в София. Това не е необходимо, защото нито Конституцията, нито някакъв друг закон го налага, обясни министър Ненчев и добави, че никакви нови решения не са взети днес на министерската среща в Брюксел.

Министър Ненчев припомни решение на Конституционния съд, според което България има право на съвместни дейности и учения със страните от пакта на своя територия. „Вече водим разговори, които се очаква скоро да бъдат финализирани. Имаме готовност да изградим този център”, категоричен е министърът на отбраната.

„НАТО води отбранителна политика и няма агресивно отношение спрямо която и да било друга държава”, заяви Ненчев.

В настоящата несигурна среда България, която се намира на кръстопът с очевидни проблеми, трябва да подсигури своята сигурност, каза Ненчев и добави, че като равноправен член на НАТО би трябвало да изпълняваме своите съюзнически ангажименти във всяко едно отношение. „Не бива да имаме никакво притеснение”, каза още той.

Все още не е ясно кога ща заработи новият център и как ще се финансира.

Днес в. „Сега” публикува информация, че Министерството на отбраната подготвя законови промени във връзка с възможността в бъдеще през България свободно да преминават и пребивават съюзни войски. Според изданието, което се позовава на източник от военното ведомство, промените се налагат заради решението, което НАТО ще вземе на срещата на военните министри от алианса в Брюксел - да се изградят центрове за командване и контрол в България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния.

„От разполагането на центровете на територията на страните от Източна Европа произтичат задължения и отговорности за всички съюзници. За България като страна домакин това означава да изпълни всички съюзни изисквания за осигуряването на преминаването и пребиваването на съюзни войски и сили на нейна територия”, коментира източникът от военното министерство.

Законовите промени, които вече са включени в правителствената програма, трябва да са готови през май или юни и те ще позволят съвместната охрана на въздушното пространство с партньори от НАТО.

Източник: БГНЕС