Не може съвременна картина да се изнася като съкровище, смята министърът на културата
Не може съвременна картина да се изнася като съкровище, смята министърът на културата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Не може съвременна картина да се изнася като съкровище, смята министърът на културата
70616
Не може съвременна картина да се изнася като съкровище, смята министърът на културата
  • Не може съвременна картина да се изнася като съкровище, смята министърът на културата

Драконовски мерки за опазването на старото културно наследство трябва да залегнат в законовите промени, а на модерното изкуство трябва да му бъдат спестени унижението и сложната процедура за износ или внос.

Това коментира министър Петър Стоянович по повод подготвяните промени в Закона за културното наследство.

„Не съм очаквал за 9 месеца да се занимавам толкова кратко време с култура. Основната задача на министъра на културата е била да проси и да хленчи за пари, да тушира проблеми в гилдиите и в отделните културни институти", коментира министърът.

Той изрази надежда след евроизборите следващият законопроект, на който да се посветят максимално, това да е законът за меценатството: „Той е изключително важен и много ще ни подпомогне в духовната сфера. Културното наследство се надявам да го избутаме до лятото, защото е много тежък закон и трябва да бъде съвсем на масата сложен, прозрачно. Там имаме да решим един фундаментален въпрос - да запазим при най-строг режим старото наследство. Старото под драконовски мерки. Там трябва да се прекъсне всякаква възможност за износ, за иманярство и прочее".

По думите му новото, модерното изкуство - трябва да му бъде спестена тази изключително затрудняваща и сложна процедура за износ или внос. „Как е възможно една картина, рисувана преди 5 години, да се изнася почти като Панагюрското съкровище. Това е смешно. Имаме толкова много хора на изкуството, които биха искали по този начин да влязат в едни по-глобални отношения. Ние ги превръщаме в едни чантаджии, които преди да заминат, да им бият едни печати. Това нещо трябва да се либерализира максимално без те да минават през тази унизителна процедура, което освен всичко останало е и безсмислена", добави още министър Петър Стоянович.