Не e ясно дали заседанията на ВСС ще бъдат открити или закрити
Не e ясно дали заседанията на ВСС ще бъдат открити или закрити / netinfo
Не ясно дали заседанията на постоянно действащия Висш съдебен съвет ще бъдат открити или закрити, след като Народното събрание не записа в Закона за съдебната власт изричен текст за това.

Депутатите приеха само част от новия съдебен закон. Парламентът реши, че постоянният Висш съдебен съвет ще има 11 членове, избрани от Народното събрание, и 11 от органите на съдебната власт. Останалите трима членове на съвета, председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд заедно с главния прокурор влизат по право във ВСС.

Все още не е решен въпросът, по който няма и единна позиция в мнозинството – дали след влизането в сила на новия закон, настоящият Висш съдебен съвет трябва да изкара пълния си мандат, за което се обявиха вчера от НДСВ. Според председателя на правната комисия в Народното събрание Янаки Стоилов вероятно този въпрос ще бъде решен на високо политическо ниво в тройната коалиция. Въпреки че с последните корекции в закона за съдебната власт, заседанията на ВСС бяха направени публични, в подобрените днес разпоредби не фигурира подобен текст. Депутати и юристи определиха това като пропуск и гаф.

Янаки Стоилов предположи, че решението дали Съдебният съвет ще заседава открито за медиите или не, вероятно ще бъде уредено в правилника за работа на новия орган.