НДСВ срещу разделянето на бедствия и кризи в два закона
НДСВ срещу разделянето на бедствия и кризи в два закона / netinfo

Наличието на два паралелни закона – за управление при кризи и за защита при бедствия, по-скоро ще създаде затруднения при преценката кога кой от тези закони ще се прилага. Това каза в интервю за Дарик радио депутатът от НДСВ Петя Гегова, която е и заместник-председател на парламентарната комисия по политиката при бедствия и аварии.

Гегова коментира подготвения нов Закон за защита при бедствия и промените в Закона за управление при кризи, които предстои да бъдат разгледани от правителството. Министерството на вицепремиера Емел Етем подготвя новия закон за защита при бедствия няколко месеца, но въпреки очакванията приемането му от правителството се бави вече повече от месец. Предвижда се бедствията да бъдат извадени от сегашния закон за кризите, който с промени да регламентира по-скоро действията при евентуални терористични и военни заплахи.

Според НДСВ в двата законопроекта се правело по-скоро механично разграничение на понятията бедствия и криза. Защото съществувало схващането, че различните видове бедствия са част от кризисна ситуация. Опитът ни от миналата година показва, че едно от слабите ни места е координацията между отделните ведомства на национално и на местно ниво – очаквах да чуя повече за отговорностите на местните власти и взаимодействието на институциите на териториално ниво, коментира Петя Гегова.

За НДСВ цялата материя, свързана с бедствията и авариите е единна и не би трябвало да се регламентира в няколко еднакви по ранг нормативни актове. След като вече има Закон за управление при кризи би било по-удачно в него да се разработи отделна глава и там да влязат тези текстове, които се предлагат в подготвения Закона за защита при бедствия, смята Петя Гегова.

Тя коментира, че е добре проектите да бъдат усъвършенствани с помощта на по-широка работна група, в която да влязат експерти и представители на управляващата коалиция. По-добре е това да се случи преди внасянето на законопроекта в Народното събрание, каза още Гегова.

Още през ноември 2005 г., когато парламентът препоръча да се напише нов Закон за бедствията, от НДСВ апелираха да не се дели в два закона въпроса за борбата с бедствията и авариите. Тогава жълтите поискаха по-бързо приемане на подзаконовите нормативни актове, с които да заработи ефективно Законът за управление при кризи.