НДСВ смята за прекалени мерките на Еврокомисията
НДСВ смята за прекалени мерките на Еврокомисията / netinfo
Като прекалени определиха от НДСВ мерките на ЕК по въпроса за възстановяването на акредитациите на двете агенции по програма ФАР. Комисията реши да не връща акредитацията им заради недостатъчни усилия за борба с корупцията. Според жълтите това повтаряне на санкцията е прекомерно. Те го отдават на прекалената чувствителност на комисарите на фона на финансовата криза.

Депутатите от НДСВ ще внесат поправка в закона за енергийната ефективност за отпадане на изискването за сертифициране на всички сгради с разгъната площ над 1000 кв. м. Деница Димитрова обясни: „НДСВ ще внесе законопроект за изменение на Закона за енергийната ефективност. С него ще отпадне задължителното условие, което беше прието наскоро, всички сгради над 1000 кв. м да подлежат на сертификация. Такива сгради са всички блокове и това ще бръкне ненужно в джоба на българите с поне 100-200 лв. Този текст бе приет в последния момент в такъв вид. От Министерския съвет пред задължително сертифициране на всички сгради стоеше думата „обществени” – нещо, доста по-различно. Още повече, че директивата относно енергийната характеристика на сградите казва, че държавите членки могат да въведат задължителен режим със сертифициране за някои сгради като болници, училища, социални домове, детски градини, административни и други сгради държавна и общинска собственост.”

Жълтият депутат Олимпи Кътев пък ще предложи да бъде затворен за движение на тежкотоварни автомобили пътя през Самоков, където и днес жителите на града протестираха срещу зачестилите катастрофи. Той предлага ТИР-овете да минават по пътя Ихтиман, Околовръстен път Самоков и Дупница или по маршрута Костенец-Долна Баня- Боровец-Самоков. Утре той ще има среща с представители на КАТ, пътната агенция и главният секретар на МВР Павлин Димитров.

Демократи за силна България смятат, че днешното решение на ЕК е тежка присъда за лошото управление на страната ни с горчиви последствия за българските граждани. Тъмносините са изчислили, че в условията на разгаряща се криза правителството е загубило безвъзвратно над 500 млн. евро и много работни места. "Изходът е само един. Оставка на провалилото се правителство, след гласуването на бюджета – предсрочни избори", се посочва в съобщението на пресцентъра на партията.

СДС настоява премиерът Сергей Станишев незабавно да освободи от длъжност министъра на финансите Пламен Орешарски и министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, съобщават от пресцентъра на партията във връзка с отказа на Европейската комисия да възстанови акредитациите на две разплащателни агенции по Програма ФАР.

"За пореден път основната причина за това е корупцията и некомпетентното управление на правителството на тройната коалиция. Позорно е Европейската комисия да бъде единствената институция, която защитава българските граждани и то от собственото им правителство", се казва още в съобщението.