/ ThinkStock/Getty Images
Изоставена ли е болна жена от здравни работници пред кметство във врачанско село?
97923
Изоставена ли е болна жена от здравни работници пред кметство във врачанско село?
  • Изоставена ли е болна жена от здравни работници пред кметство във врачанско село?
Здравни работници изоставили болна жена на стълбите на кметството във врачанското село Добролево, твърди кметът на населеното място Илиян Буковски пред Дарик. Той обясни, че 34-годишната жена има психично заболяване. От Центъра за психично здраве–Враца, където пациентката е била настанена, обясниха, че състоянието ѝ не било толкова тежко и пред кметството имало кой да я посрещне. Кметът на селото обаче твърди, че лелята на жената е пристигнала чак след като той ѝ се е обадил, защото е разбрал, че жената е оставена сама на стълбите от двамата здравни работници, които я придружавали.

Подпомага ли обществото ни болните и техните близки в оцеляването им?

Вчера следобед пред кметството в село Добролево спира бус, от който двама души изнасят болна жена и я оставят на стълбите. Хората от селото я познават и знаят, че има психично заболяване и често лежи в лечебно заведение във Враца. Управителката на Център за психично здраве в областния град д-р Надя Иванова разказа, че 34-годишната жена е оставена от здравните работници на свой роднина. "Оставили сме я, след като някой я е прибрал. Ако никой не я беше прибрал, щяхме да я докараме обратно. Един пациент е изписан и след като се изпише от лечебното заведение, като се дехоспитализира, си отива вкъщи. Този пациент няма настойници, не е поставен под запрещение, той не е лишен от граждански права. В момента, в който той пожелае да си отиде, ние не можем да нарушим правата му и сме длъжни да го пуснем. Тя отдавна има желание да си ходи, но близките ѝ в продължение на 15 дни не ни вдигат телефона", каза Иванова.

Кметът на селото Илиян Буковски обаче твърди друго. По негови думи жената е оставена на стълбите сама и никой близък не я е чакал, тъй като роднините и не искат да я гледат.  "На мен ми се обадиха жителите, които са останали разочаровани от отношението на лицата. Мъж и жена са я докарали и оставили на стълбите. Питат ги "Какво искате?", а те: "Изписана е, за нас вече е здрава и кметът да вземе мерки", твърди Буковски.

В клинична смърт ли се намира българската психиатрия?

Буковски разказва, че от Центъра са опитали да изпратят жената с автобус, но тъй като буйствала им се е наложило да я докарат лично. В крайна сметка я прибира нейната леля, но само защото кметът и се е обадил и ѝ е казал, че 34-годишната жена е изоставена на стълбите и няма къде да отиде. Според  д-р Иванова нарушения на правилата няма, а болната жена не е в чак толкова тежко състояние. "Твърдя, че в случая сме направили повече отколкото въобще се очаква от нас да направим за пациент, който е лекуван и изписан от болница. Не е влошено здравословното ѝ състояние, след като сме я изписали и което е в нашата компетентност ние сме го направили", каза д-р Иванова.

В Бургас: Помогнаха на млада, психично болна и изоставена жена

Директорът на Дирекция "Социално подпомагане"-Враца Мария Търнавска обаче твърди, че оставената жена има нужда от помощ и грижи и не би могла да се справя сама. Търнавска казва, че жената не е адекватна, а колегите ѝ в Бяла Слатина не са получили сигнал от Центъра за психично здраве, че съществува човек без близки и роднини, които да поемат отглеждането му и не е търсено съдействие за настаняване на този човек в каквато и да е  услуга.

Очаква се още утре жената да бъде настанена в дом в друга област.  В Центъра за психично здраве тече проверка.