/ Thinkstock/Getty Images
Проф. Петър Маринов от Асоциацията на експертите по психично здраве казва: "Средствата, отделяни за психично здраве, стигат само за поддържане на клиничната смърт, в която се намира психиатрията".
В клинична смърт ли се намира българската психиатрия?
97080
В клинична смърт ли се намира българската психиатрия?
  • В клинична смърт ли се намира българската психиатрия?
Последни сме в Европа по брой психиатри на глава от населението. В момента реално работещите специалисти у нас са 340, а за обслужване на болните в психиатрични центрове са необходими около 600 лекари. Информацията представи проф. Петър Маринов от Асоциацията на експертите по психично здраве.

Луд до доказване на обратното
 
У нас за психично здраве се заделят едва 2 процента от разходите в здравеопазването, които според лекарите са достатъчни единствено „за поддържане на клиничната смърт, в която се намира българската психиатрия”. Неправителствени организации, съвместно с лекари вече са изготвили декларация, в която настояват за спешни мерки за подобряване на състоянието на психиатрията ни.

Най-големите заплахи за психичното здраве на работното място

хапче
ThinkStock/Getty Images


Проф. Петър Маринов обясни как се случва финансирането: "Има няколко типа финансиране. България има 11 държавни психиатрични болници и 12 центрове за психично здраве. Двата вида здравни заведения се финансират по коренно различен начин. Центровете за психично здраве се финансират през брой преминал пациент. Това създава съответни възможности за оцеляване, може би на ръба на допустимото. Психиатричните болници се финансират по т. нар. исторически бюджет. Тоест ако миналата година са дали една сума, тази година ще се даде същата. Или пък, ако директорът е много настойчив, много амбициозен, много енергичен може да получи някоя троха повече, но това не решава проблемът. И системата на амбулаторно лечение на практика се изразява изключително и само в предписване на лекарства".

В Бургас: Помогнаха на млада, психично болна и изоставена жена
 
По думите на професора няма "никакви психосоциални интервенции, никакви нови форми като дневни центрове". Дневните центрове са символично нисък брой, посочи той: "Защитените жилища също кретат вътре в дворовете на диспансери и болници. В този смисъл на финансирането ние така и не можем да достигнем до осъвременяване на количеството средства, които се отделят. Последните данни бяха, че два процента от общите разходи в здравеопазването са заделени са психично здраве. Тези два процента са крайно недостатъчни. Те не могат дори да служат за оцеляване. Те служат за поддържане на клиничната смърт, в която се намира психиатрията".

Психолог: Децата на България днес - умни, но объркани и без подкрепа

тъга жена депресия
Thinkstock/Getty Images