Народното събрание създаде комисия за помилванията
Народното събрание създаде комисия за помилванията / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Народното събрание създаде комисия за помилванията
50263
Народното събрание създаде комисия за помилванията
  • Народното събрание създаде комисия за помилванията

Мнозинството в парламента създаде временна комисия за проучване на нормативните актове, фактите и обстоятелствата по упражняване правото на помилване, опрощаване на събираеми държавни вземания и по даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него за периода 22.01.2002 - 22.01.2012г. Левицата и ДПС бяха против проекторешението за формирането на комисия, която да провери тези дейности. Вносителите от РЗС настояваха да се разпише, че проверката трябва да обхване дейността на президентската институция по темата. Заради твърдения за възможна противоконституционност, управляващите оставиха предмета на дейност на комисията с по-общ характер и никъде не споменаха президентството.

Лидерът на БСП Сергей Станишев изтъкна, че никъде в Конституцията не е дадено право на Народното събрание, въпреки че страната е парламентарна република, да контролира дейността на президента, който е институция, равно отдалечена от другите власти. „С намерения, които са уж проучвателни, уж за изясняване на истината от обществен интерес, се цели друго: атака срещу бившия президент Георги Първанов и бившия вицепрезидент Ангел Марин, но и нещо друго - преподчиняване по същество на президентската институция", коментира Станишев.

Председателят на парламента Цецка Цачева цитира член 98, т. 14 от Конституцията, в който се казва, че президентът на републиката информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия. „Смитате ли, че за две години и половина - дали е право или задължение това е друга тема - но в случаите, когато Народното събрание не е информирано по основни въпроси от кръга на компетентност на президента, може ли според Вас, господин Станишев, Народното събрание под някаква форма да се информира", попита Цачева и отново посочи текстът на Конституцията.

Възможно е указите, издадени от вицепрезидента Ангел Марин и през двата мандата за помилванията, да се окажат незаконни, тъй като не са приподписани както изисква Конституцията с параф на премиера или правосъдния министър, стана ясно по време на обсъжданията. Нито един правосъден министър досега не ги е приподписвал, пише в отговор настоящият ресорен министър Диана Ковачева на питане на лидера на РЗС Яне Янев по въпроса.