Накъде вървят десните партии?
Накъде вървят десните партии? / netinfo

Предстои да решим поне две неща. Първо, окончателно ще стане ясно, че СДС няма лидерски проблем. Петър Стоянов ще се оттегли, ще го обяви и пред Националния съвет и ние ще насрочим национална конференция, на която да се избере следващо ръководство. Очевидно трябва да направим и втората стъпка – трябва да направим форма на обединение.Нашата идея е, че не искаме да обединяваме нашите местни, централни и най-висши ръководства, а да обединим избирателите. Това каза Красимир Каменов от СДС в предаването „Денят” на Дарик.

В повечето страни действително има сливане на партии само че това на българска почва не работи. Очевидно е, че първото нещо, което трябва да направим, е хората, които сме участвали в тези войни по между ни, трябва да се оттеглим. И този проблем трябва да се изчисти. Да се насрочи конференция, на която да се избере ново ръководство, отговори Каменов на въпрос коя от идеите за обединение може да проработи.

Неотдавна тече този разговор за обединението на десницата и едно от сигурните следствия е, че много малко се говори за правителството. И много малко се говори за това какво ние в парламента като десни партии правим срещу правителството и за гражданите. Това е първият негативен ефект от безкрайните разговори. Ето днес например ние се опитахме да дадем последен отпор на новия проект за нефтопровод в Бургаския залив. Много силни думи от страна на опозицията. Става въпрос за интереса на гражданите, а не за това какво на нас ни е интересно, каза Светослав Малинов от ДСБ.

Сигурен съм, че ще има изключително сериозно, искрено взаимодействие между десни формации, между ДСБ, СДС и ССД и много други партии срещу БСП и ДПС на местните избори, а формата ще бъде избрана от местните структури. Ние ще дадем свобода за коалиране по места. Уважението към десницата изисква да й се даде време за вътрешен диалог да осъществи този разговор, като по някакъв начин й се признава и това какво тя прави извън разговора по между си, допълни той.

От утре моята съдба ще бъде да съм обикновен десен избирател, а не някакъв лидер в някаква партия. Дълбоко се съмнявам в искреността на намеренията за оттегляне от активна политика на лидерите. Проблемът е в това, че на доста хора в ръководствата на партиите им се иска „без Ленин по ленински”, каза професор Милан Миланов от ССД.

Крахът на тези избори не е на десницата. Ние сме в нокаут, крахът е на БСП. Управляваща партия беше бита от една извънпарламентарна сила. Те имат много по-сериозен проблем от нас. Ние сме в нокаут, допълни проф. Миланов

Нека ние заедно да решим – каква е формулировката ние ще я измислим – десницата трябва да е наясно само с едно – България има нужда от дясна партия, допълни той.

Не мога да спомена никакви имена, защото не знам какви ще са кандидатите, но лидерът трябва да бъде избран в един кратък срок до преди парламентарната ваканция, за да може ръководството да готви и местни избори, и да се занимава с политика. Това каза Красимир Каменов в отговор на въпрос кой според него трябва да е лидер на СДС.

Дебатът в ДСБ върви. Аз не обсъждам по медиите вътрешнопартийни проблеми, особено когато са в началото на дебата. Уважение трябва към вътрешнопартийните процедури, каза Светослав Малинов от ДСБ в отговор на същия въпрос.

Според мен тримата лидери категорично трябва да заявят, че няма да вървят „без Ленин по ленински”. Що се касае до моята партия, аз не крия, че това е една лидерска партия, не се и гордея с това, и за момента не виждам лидер. Лидер не виждам, за съжаление казвам, не виждам, защото естествени лидери много трудно се правят, те израстват сами, каза проф. Милан Милнов от ССД.

Целия дебат между представителите на трите партии чуйте в звуковия файл.