Над 900 машини обработват пътищата в районите със снеговалеж
Над 900 машини обработват пътищата в районите със снеговалеж / снимка: БГНЕС, архив

Общо 932 машини са обработвали пътищата в районите със снеговалеж през изминалата нощ, съобщават от АПИ. Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа. Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по високопланинските проходи "Републиката", "Ришки", "Предела", "Пампорово", "Печинско", "Котленски", "Обзорски" и "Айтоски". Затворени за всички МПС са "Троянски", "Златишки" и "Върбишки".

Товарните автомобили, пътуващи през проходите "Рожен" и "Превала", трябва задължително да са без ремаркета и полуремаркета. "Шипка" е отворен за движение.
Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки въведените ограничения и указанията на "Пътна полиция".

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.